2021. október 22. - Előd

Tényleg orosz hackerek "támogatták" Trumpot

James Clapper amerikai hírszerzési vezető szerint többféle forrásból származnak az adatok az amerikai számítógépes rendszerek elleni orosz hackertámadásokról, és az oroszok legalább kéttucat más országban is megpróbálták befolyásolni a választási folyamatot.
2017. január 11. szerda 09:11 - HírExtra
 
Az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a szenátus hírszerzési bizottságának meghallgatásán beszélt erről kedden. Közölte, speciális technikai eszközöket is igénybe vettek az adatgyűjtéshez, ám ennél jobban nem kívánta feltárni munkájuk részleteit. Mint mondta, a hírszerzési jelentés nagy része változatlanul titkosított.

A hírszerzési csúcsvezető szerint Oroszország kéttucatnyi országban próbálta meg befolyásolni a választási folyamatot. Kérdésre válaszolva ugyanakkor leszögezte: nem tudja megmondani, hogy Németország, Franciaország vagy Hollandia milyen mértékben erősítette meg kibertámadások elleni számítógépes védelmi rendszerét.

Tényleg

Clapper kifejtette: az oroszok az amerikai elnökválasztási folyamatban Donald Trumpot támogatták, mert szerinte úgy vélték, volt üzletemberként "vele könnyebb lesz megállapodni", mint demokrata párti politikusokkal.

A meghallgatáson részt vett John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője is.John Brennan közölte: orosz kollégájának azt mondta, a tűzzel játszanak, mire az orosz hírszerzés vezetője visszautasította a vádakat, mindazonáltal azt válaszolta, hogy továbbítja az üzenetet Vlagyimir Putyin elnöknek.

Nem kétséges a behatolás

A számítógépes támadások ügyében James Comey FBI-igazgató arról tájékoztatta a szenátorokat, hogy a Demokrata Országos Bizottság többszöri kérés ellenére sem tette lehetővé az FBI-nak a vizsgálatot. Szerinte nem kétséges, hogy oroszok behatoltak amerikai számítógépes rendszerekbe, sikeresek voltak egyes republikánus csoportok és szövetségi államok számítógépeinek feltörésében, és néhány szövetségi állam rendszeréből adatokat is loptak. Nem voltak viszont sikeresek a Trump-kampány és a Republikánus Országos Bizottság számítógépes rendszereinek feltörésében.

Comey elhárította a választ az egyik oregoni demokrata párti szenátor azon kérdésére, hogy vizsgálják-e a Donald Trump vállalatai és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokat.

A szenátus hírszerzési bizottságának vezetője, Richard Burr észak-karolinai republikánus politikus hangsúlyozta: az orosz hackertámadásokkal szerzett adatok és információk kiszivárogtatása ügyében szorosan együttműködik a bizottság demokrata párti alelnökével, a virginiai Mark Warner szenátorral.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását