2024. március 29. - Auguszta

Párbeszéd: megrövidíti a kormány a nyugdíjasokat

25 ezer forintot vesz el az átlagnyugdíjastól az Orbán-kormány - írja csütörtöki közleményében Tordai Bence az Párbeszéd szóvivője.
2016. november 10. csütörtök 16:31 - HírExtra
 
Havi 2000, éves szinten közel 25 000 forinttal lesz kisebb a nyugdíjemelés az infláció által indokoltnál - a Párbeszéd szerint. Úgy látják, a Fidesz-kormány 66 milliárd forintot tagad meg a nyugdíjasoktól a megalázó, 0,9%-os nyugdíjemeléssel. A Párbeszéd kérdőre vonja a kormányt és Alapjövedelmet, valamint differenciált nyugdíjemelést kínál az időseknek.

"A kevesebb mint 121 ezer forintos átlagnyugdíj esetén a januári 0,9%-os emelés alig több mint ezer forintot jelent, miközben a ténylegesen várt, 2,6%-os inflációnak megfelelő emelés több mint háromezer forintot tenne ki" - írja Tordai, majd hozzáteszi, "bár többlet halmozódott fel a nyugdíjkasszában és a költségvetési hiány is kisebb a vártnál, a Fidesz-kormány mégis visszatartja az idős embereknek járó, összesen 66 milliárd forintot"

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul a gazdasági miniszterhez, hogy megtudjuk: mikor kegyeskedik a kormány kifizetni a nyugdíjasok jogos jussát.

A Párbeszéd felhívja a figyelmet az Alapjövedelem bevezetésének fontosságára, hiszen többtízezer idős ember van, akinek a jövedelme az 50 ezer forintot sem éri el. De a Párbeszéd által javasolt differenciált – a kisnyugdíjasokat jobban támogató – nyugdíjemelés bevezetésével az a több mint 1,3 millió ember is jobban járna, akinek a járandósága ma nem éri el a 100 ezer forintot sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását