2024. április 30. - Katalin, Kitti
Tarik Demirkan, a Türkinfo portál főszerkesztője szerint már hónapok óta jelen van a feszültség Törökország és Németország között.
2016. augusztus 2. kedd 07:07 - HírExtra

 

    Tarik Demirkant az M1 aktuális csatorna műsorában hétfő este arról kérdezték, mi a véleménye arról hogy több tízezren vonultak utcára vasárnap délután Kölnben Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatására. A demonstráción a szervezők tervei szerint videokapcsolat révén a török államfő is beszédet mondott volna, de ezt a német alkotmánybíróság megtiltotta; a tüntetés este nagyobb rendbontás nélkül ért véget.

    Tarik Demirkan emlékeztetett: a puccskísérlet előzményeiben is benne volt a feszültség, a német delegáció az incirliki támaszponton a német hadsereg kötelékét is meglátogatta volna, de a törökök nem engedték.

Hárommillió török


    Hangsúlyozta: a hárommilliós németországi török közösség olyan tényező, amely Ankarából bármikor "megmozgatható" politikai vagy stratégiai érdekek miatt, ezt többször próbálták is, amit a német vezetés nem vett jó szívvel.

    Szavai szerint fokozta a feszültséget a puccskísérlet, amely után politikai megmozdulások kezdődtek, amelyeket Ankara saját politikai érdekében próbált uralni. Tarik Demirkan ide sorolta a kölni tüntetést is, amelyet, mint mondta, az Európai Török Demokraták Uniója (UETD) szervezett, amely köztudottan a török kormánypárt politikai nézeteit képviseli.

    Tarik Demirkan arra reagálva, hogy a puccskísérlet után több menekült indult meg a török partokról a görög szigetek felé, úgy fogalmazott: szerinte ennek nem politikai oka van, a puccskísérlet óta a hadsereg és a rendőrség helyzete is kissé kaotikus képet mutat, keresik a felelősöket, ami közvetve gyengíti a közbiztonságot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását