2024. május 7. - Gizella

Hívogatja Horvátországot az EU

Jól halad Horvátország az európai uniós csatlakozás felé vezető úton - állapította meg az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésen elfogadott jelentés, amely szerint még a 2009-es EP-választás előtt dönteni kellene az ország belépéséről.
2007. április 26. csütörtök 09:24 - Hírextra
A vitában felszólalva Szent-Iványi István (SZDSZ) egyebek között azt hangoztatta, világossá kell tenni, hogy "az uniós intézményi reformok nem használhatók ürügyül Horvátország felvételének indokolatlan halogatására". Schmitt Pál (Fidesz-MPSZ) az EU-Horvátország parlamenti vegyes bizottság elnökeként arra hívta fel a figyelmet, hogy "Horvátországra a vele szomszédos nyugat-balkáni országok, amelyek szintén célul tűzték ki az uniós csatlakozást, mint követendő példára tekintenek".

Horvátország 2005 októberében kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. A 35 csatlakozási fejezet átvilágítása 2006 októberében lezárult, a tárgyalásokat formálisan hat fejezetben kezdték meg, kettőben (tudomány és kutatás, valamint oktatás és kultúra) pedig már ideiglenesen le is zárták. Ez az első országjelentés, amelyet az EP Horvátországról készített.

Az elfogadott dokumentum szerint a horvát gazdaság többé-kevésbé rendben fejlődik, a reformok megfelelően haladnak, de aggasztó a lakosság csökkenő lelkesedése az unió iránt. Zágrábnak rendeznie kell határvitáit is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását