2024. május 5. - Györgyi

Nyitnának a franciák

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak javaslatára a francia nemzetgyűlés határozati javaslatot fogadott el csütörtökön arról, hogy felkérik a kormányt: ne támogassa az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók meghosszabbítását.
2016. április 28. csütörtök 16:05 - HírExtra

    A nem kötelező érvényű szöveget az 577 fős nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 55-en szavazták meg, 44-en pedig ellene voksoltak. A határozati javaslatot a beterjesztő jobboldal mellett a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front és a kormánytól balra álló Baloldali Front támogatta, a kormányzó szocialisták és a Zöldek elutasították.     

    Két évvel a konfliktus kezdete óta "a szankciók teljesen hatástalanok", "a minszki megállapodás zsákutcába jutott", "a tűzszünetet mindkét oldalon könnyedén semmibe veszik", Ukrajna pedig nem hajtotta végre "a megígért reformokat" - olvasható a szövegben.

    A beterjesztők azt is hangsúlyozták, hogy a szankciók veszélyesek a francia gazdaságra, miután Franciaország a "harmadik befektető Oroszországban és az első számú külföldi munkáltató". A Mistral hadihajók eladásáról szóló francia-orosz szerződés lemondása és a francia gazdák vesztesége is jelentős bevételkieséseket okozott a képviselők szerint.

    A képviselők egy része, köztük a centrista Francois Rochebloine a párbeszédet és az Oroszország és az Európai Unió közötti szövetséget hangsúlyozta "a közös ellenség", az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban, valamint azt, hogy közösen kell megoldást találni a szíriai konfliktusra.

    "Igen, a szankciók feloldását szeretnénk a donyec-medencei válság rendezésével kapcsolatban. Igen, amennyiben a minszki megállapodást tiszteletben tartják, a szankciókat feloldjuk. Ez az Európai Unió közös álláspontja, és hiba lenne ebből a keretből kilépni" - válaszolta a képviselőknek Harlem Désir francia Európa-ügyi államtitkár.

    "Oroszország stratégiai partnere Franciaországnak, ahogy az Európai Unió számára is annak kell lennie", de az együttműködésnek olyan elveken kell nyugodnia, amelyek közül "első helyen szerepel a nemzetközi jog tisztelete" - hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását