2020. november 30. - András, Andor
Közös sportfesztivált rendez a vietnami és a Fülöp-szigeteki haditengerészet vasárnap egy vitatott földdarabon a Dél-kínai-tengeren, ahol a közelmúltban mindkét ország kisebb-nagyobb konfrontációkba került Kínával.
2014. június 8. vasárnap 08:03 - HírExtra
A két ország katonái futballban, röplabdában és kötélhúzásban mérik össze erejüket, hogy ezáltal "előmozdítsák a bajtársiasságot és a baráti kapcsolatokat", és bizonyítsák, hogy "a viták nem akadályozhatják a gyakorlati együttműködést" Hanoi és Manila között - írta közös közleményében a két haditengerészet.

A kulturális előadásokkal is tarkított rendezvény a közeledés első jelképes formája a két ország fegyveres erői között a dél-kínai-tengeri Spratly-szigeteken, ahol a közelmúltban felerősödtek az államközi feszültségek.

Habár a Dél-kínai-tenger számos területének, köztük a sportfesztiválnak helyet adó Délkeleti Cay-szigetnek a hovatartozása is vita tárgyát képezi Manila és Hanoi között, az utóbbi időben a gyakorlatilag az egész tengert magának követelő Kína egyre határozottabb fellépése okozta a legfőbb kihívást a két országnak.

A sportfesztivállal kapcsolatban Manila és Hanoi egyértelműen Pekingre utalva azt is megjegyezte, hogy az esemény "az együttműködés példájaként szolgál más haditengerészetek számára is".

E három ország mellett Malajzia, Brunei és Tajvan is igényt tart egyes területekre a térségben.
Az évtizedes délkelet-ázsiai feszültségek azután éleződtek ki ismét, hogy Kína egy olajfúrótornyot vontatott a Dél-kínai-tenger egyik vitatott területére. A torony körül több tengeri incidens történt a kínai és vietnami parti őrség között.

A Fülöp-szigetek pedig azért bírálta Pekinget, mert az állítólag leszállópályát épít egy olyan zátonyon, amelyet Manila magáénak tekint. A két ország között további feszültségek forrása, hogy Kína az utóbbi időben többször megakadályozta, hogy a Fülöp-szigeteki haditengerészet utánpótlást jutasson el egy dél-kínai-tengeri zátonyon állomásozó kontingensének.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok és Japán is támogatásáról biztosította Vietnamot és a Fülöp-szigeteket Kínával szemben, és a két ország nemzetközi bírói fórumok előtt is megpróbálta felvenni a kesztyűt Pekinggel szemben, az utóbbi tiltakozását kiváltva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását