2024. április 29. - Péter

Gyors kormányalakítás jöhet

Bohuslav Sobotka, az októberi képviselőházi választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke közölte, hogy pénteken találkozik Milos Zeman államfővel, s felszólítja, mihamarabb tegye meg az alkotmányos lépéseket az új kormány gyors kinevezése érdekében.
2014. január 7. kedd 12:57 - HírExtra
"Tegnapi kérésem alapján pénteken találkozom az elnökkel. Átadom neki a koalíciós szerződés aláírt, hivatalos példányát, s felszólítom, hogy mihamarabb tegye meg az alkotmányos lépéseket az új kormány gyors kinevezése érdekében" - mondta Sobotka kedden újságíróknak. Sobotka már hétfőn, a hárompárti koalíciós szerződés aláírása után nyíltan felszólította az államfőt, hogy haladéktalanul nevezze ki őt miniszterelnökké.

Az államfői iroda a koalíciós szerződés létrejöttének tényét egyelőre nem kommentálta, az elnöki szóvivő pedig idő előttinek minősítette a kormányfői kinevezés dátumának megnevezését.

"Pillanatnyilag semmit sem szeretnék előrebocsátani, sem megerősíteni, sem cáfolni. Csak azt mondom, hogy most még korai a kormányelnöki kinevezés bármiféle időpontjáról beszélni" - reagált Sobotka nyilatkozatára Jirí Ovcácek, Zeman szóvivője.

A közös kormányzási szándékról szóló koalíciós szerződést a tavaly októberi előre hozott képviselőházi választáson győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), a második helyen végzett Igen (ANO) mozgalom, valamint a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke, Bohuslav Sobotka, Andrej Babis és Pavel Belobrádek hétfőn írta alá. A hárompárti cseh kormányoldalnak együttesen 111 képviselője lesz a 200 tagú parlamenti alsóházban.

Megfigyelők szerint pragmatikus koalícióról van szó, amelyben a CSSD és a KDU-CSL elsősorban a társadalmi, szociális értékeket és érdekeket, míg az Igen alapvetően a válalkozói szféra értékeit és érdekeit képviseli.

A cseh alkotmány szerint a koalíciós szerződés átadása után az államfőnek ki kellene neveznie az új kormányfőt, majd annak javaslatára az új kormányt.

"Úgy vélem, hogy az elnöknek haladéktalanul lépnie kell, mert a képviselőházban megvan a kormányalakításhoz szükséges stabil többség" - jelentette ki Bohuslav Sobotka. Hozzátette, hogy a miniszteri tisztségekbe jelöltek névsorát hivatalosan csak a kormányfő adhatja át az elnöknek.
Helyi megfigyelők és a prágai sajtó ugyanakkor egybehangzóan úgy vélik, hogy Zeman nem fog sietni, mert nem érdeke az új kormány gyors kinevezése, és kifogásai vannak a kabinet tervezett személyi összetételével kapcsolatban is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását