2024. április 19. - Emma
Az első negyedévben várhatóan megszakítás nélkül folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusa, márciustól azonban "több kihívással" is szembesülhet a jegybank, elsősorban az esedékessé váló vezetőváltás miatt, amelyre a piac "oda fog figyelni" - jósolták csütörtökön ismertetett térségi prognózisukban londoni pénzügyi elemzők.
2013. január 10. csütörtök 13:18 - HírExtra
A UBS - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének közgazdászai az európai felzárkózó gazdaságok monetáris kilátásairól befektetőknek összeállított, idei első előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint márciusig 5,00 százalékra csökken az MNB alapkamata a jelenlegi 5,75 százalékról.

A folytatódó enyhítés egyik tényezője a ház szerint a gyenge gazdasági teljesítmény. Az UBS londoni elemzői jelentősen rontották a tavalyi évre adott becslésüket: új prognózisuk szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2012 egészében 1,3 százalékkal csökkent a cég által eddig várt 0,9 százalékos visszaesés helyett.

A ház szakértői a becslés negatív felülvizsgálatát a mezőgazdaság gyenge tavalyi terméshozamaival indokolták.

Növekedés?

A UBS ugyanakkor változatlanul hagyta az idei és a jövő évre szóló előrejelzését, amely 2013-ra 0,6 százalékos, 2014-re 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.
A City elemzői közösségében azonban vannak ennél borúlátóbb prognózisok is a magyar gazdaság várható teljesítményére.

Az HSBC - a mérlegfőösszeg alapján legnagyobb brit pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetők számára a héten összeállított első átfogó idei térségi helyzetértékelésükben szintén 1,3 százalékra becsülték a magyar gazdaság tavalyi visszaesésének mértékét, ám 2013 egészében 0,5 százalékos, és 2014-re is csak 0,9 százalékos magyar GDP-növekedést jósoltak.

Bizonytalan emelkedés?

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői a vártnál rosszabb, e héten ismertetett novemberi magyar ipari termelési adatokat kommentálva közölték: a 2012-re általuk várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében 0,1 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon, azonban a legutóbbi aktivitási jelzőszámok alapján lefelé ható kockázatot látnak ezekre a prognózisaikra is.

A kelet-európai és az egykori szovjet térség átalakulási folyamatának finanszírozására létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a működési területéről összeállított legutóbbi, jelenleg érvényes jelentésében 1,5 százalékos tavalyi egész éves GDP-visszaesést valószínűsített a magyar gazdaságban, és a bank szerint a magyarországi recesszió áthúzódik az idei évre is.

Kamatcsökkentés?

A UBS csütörtökön ismertetett londoni előrejelzése szerint a további MNB-kamatcsökkentés mellett szól a várható inflációs pálya is. A ház elemzői szerint a háztartási energiaárak 10 százalékos csökkentéséről hozott kormánydöntés révén az éves infláció vissza fog süllyedni az MNB 2-4 százalékos célsávjába.

A cég szerint mindemellett valószínűtlen az is, hogy a jelenlegi piaci kockázati árazási szintek - a 290 forint körüli euróárfolyam, valamint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) 260 bázispont alatti középárfolyama - akadályt jelentenének a monetáris tanács enyhítésre hajló tagjai számára.

Simor el...

A UBS londoni elemzői szerint ugyanakkor márciustól már kihívásokkal is szembesülhet a magyar monetáris politika, miután akkor lejár Simor András MNB-elnök megbízatása, és két helyettese is távozik a következő hónapokban. Valószínű, hogy a piac "fokozott figyelemmel" követi majd a vezetőváltást, és ez korlátozhatja az MNB mozgásterét - jósolták a UBS szakértői.

Az MNB élén esedékes váltás lehetséges kamatpolitikai kihatásaira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői nemrégiben összeállított elemzésükben közölték: véleményük szerint ha olyan MNB-elnök váltja Simor Andrást, akit a piac "gyengének" minősít, akkor 5 százalék lenne a jegybanki alapkamat alsó határa a jelenlegi enyhítési ciklus végén.

Meglepetés ember?


Ám ha a piacot "nagyon pozitív meglepetés" éri egy magasan képzett és függetlennek elismert közgazdász kinevezésével, akkor a ház elemzői szerint lehetőség nyílhat arra, hogy az MNB 4 százalékig csökkentse alapkamatát.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint egy ilyen jelölt kinevezése azt az egyértelmű üzenetet küldené a piacnak, hogy a kormány "távolságot tart" a jegybanktól, és ezt a kedvező hatást még tovább fokozhatná, ha a két új MNB-alelnök is politikailag függetlennek tekintett személyiség lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását