2024. június 18. - Arnold, Levente

A Fidesz kételkedik Veres számaiban

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke kételkedik azokban a makrogazdasági adatokban, amelyekről szerdán adott tájékoztatást Veres János pénzügyminiszter.
2009. április 1. szerda 17:33 - HírExtra
"Nekem jogom van kételkedni ezekben a számokban, tekintettel arra, hogy a pénzügyminiszter már elég sokszor megvezette ezt az országot" - fogalmazott a politikus szerdai sajtótájékoztatóján.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint felmerülhet-e, hogy kozmetikáztak ezeken a számokon, az Orbán-kormány pénzügyminisztere úgy válaszolt: "mi az hogy, nagyon is". Mint mondta, bízik abban, hogy most nem olyan teljesítésről van szó, mint 2006-ban, amikor a kormány kozmetikázta a számokat.

Közölte: egy következő kormánynak elemi kötelessége lesz, hogy megnézze, hogy az elmúlt évek államháztartási mutatói milyen számolási eljárás, milyen metódus alapján alakultak ki.

Veres János pénzügyminiszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország tavaly teljesítette az államháztartás hiányára vonatkozó maastrichti kritériumot, és minden esély megvan arra, hogy 2009-ben is a GDP 3 százaléka alatt maradjon a deficit. Az államháztartás eredményszemléletű hiánya GDP-arányosan 3,4 százalék lett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint 2008-ban, a nyugdíjreform költségeivel korrigáltan azonban - ami 0,6 százalékpontot jelent - tavaly a hiány a GDP 2,8 százaléka volt.

A pénzügyminiszter közölte: a mostani költségvetés alapján teljesíthető a 3 százalékos hiánycél.

Veres János beszélt arról is, hogy Magyarország adósságfinanszírozása biztosított, hiszen az IMF és az EU hitelkeretével 2009-ben és 2010-ben is finanszírozható az ország.
Ezzel kapcsolatban Varga Mihály úgy vélekedett, ha az EU és az IMF azt gondolja, hogy Magyarországon minden a legnagyobb rendben van, mert a számok a folyamatokat tükrözik, akkor "óriási tévedésről van szó".

A Fidesz alelnökének szavai szerint fontos cél az, hogy az IMF hitel következő részlete lehívható legyen, ezért az országnak teljesítenie kell az elvárt államháztartási mutatókat. Úgy vélte, az IMF-nél is meg lehetnek győződve arról, hogy mivel az ország vezetőinek érdeke, a pénz elköltése megtörténjen, mindent "meg is tesznek azért, hogy ezek a számok ebbe az irányba mutassanak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását