2024. március 29. - Auguszta

Minden jó, mégis törékeny

Bár a nemzetközi hangulat jó, a magyar költségvetés finanszírozható, az ország továbbra is sérülékeny helyzetben van, ezért a QUAESTOR szerint nélkülözhetetlen és sürgető az IMF/EU-megállapodás. A jegybanki alapkamat is csak ezt követően csökkenhet fokozatosan.
2012. április 5. csütörtök 12:13 - HírExtra
Háda Bálint, a QUAESTOR Csoport vezető pénzügyi elemzője csütörtöki sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a piac optimizmusa könnyen eltűnhet, "a problémákat ugyanis nem oldották meg, csak továbbgörgették".

Magyarország leginkább a magas államadósság melletti alacsony növekedés és magas infláció miatt sérülékeny. A bővülés szerkezete nem javult, a növekedés legfeljebb 0,5 százalék lehet az idén, de ha a német kilátások romlanak, recesszióba kerülhet a gazdaság - mondta. A gazdasági helyzet korlátozza az MNB lehetőségeit, az IMF/EU-megállapodásig monetáris enyhítésre egyáltalán nincs tér, és azt követően is csak óvatos mértékű lehet a kamatcsökkentés az elemző szerint.

Háda Bálint a külső kockázatok közé sorolta a "második Görögországként" is emlegetett Portugália helyzetének romlását, az ír növekedési aggodalmak erősödését és a német növekedési kilátások romlását. Úgy vélte a növekedési problémát nem sikerült megoldani Európában, az Európai Központi Bank eddigi likviditásbővítő lépései eredménytelenek voltak. A "pénzpumpa" ellenére sem a háztartások, sem a vállalatok hitelfelvételi aktivitása nem nőtt érdemben. A bankok szerint a hitelezés problémája nem oldódott meg, hitelek nélkül pedig nem lehet gyorsítani a növekedést - hangsúlyozta.

Az év első hónapjaiban még kiemelkedően teljesítettek a nemzetközi részvénypiacok. A javuló globális kockázatvállalási hajlandóság mögött az európai adósságproblémák időleges háttérbe szorulása, a kedvező amerikai makrogazdasági adatok álltak. A figyelem ismét az Egyesült Államokból érkező makrogazdasági adatokra irányult, és Háda Bálint szerint ez a forgatókönyv a következő hónapokban is fennmaradhat.

Az idei évet tekintve mindenképpen biztatónak nevezte a BUX- index korábban tapasztalt alulteljesítésének megszűnését, ami azonban továbbra is a forgalom visszaesésével párosul. A hazai vezető részvények közül a technikai kép alapján a legjobban a Mol teljesíthet, amelynek fundamentumai is stabilnak tűnnek. Az OTP árfolyamát továbbra is döntően befolyásolhatják az európai adósságválsággal kapcsolatban érkező hírek, illetve az euró-forint árfolyama és a magyar országkockázat megítélésének változásai, elsősorban az IMF/EU megállapodás híre. A gyógyszergyártók közül pedig Háda Bálint szerint újra a Richternek „áll a zászló”.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását