2020. február 19. - Zsuzsanna

Különleges magyar fejlesztés

Az Innopress Kft. mélytengeri vízsugaras vágószerkezetet fejlesztett ki, amelyet hétfőn mutatták be Budapesten.
2012. április 2. hétfő 11:33 - HírExtra
Az 54 millió forintos fejlesztéshez a cég 24 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből - mondta Gubek Tibor ügyvezető az MTI-nek.

A prototípus az ötlet működőképességét bizonyítja. A cég az első - robotra szerelhető - terméket 1-2 év alatt tudja előállítani, de ahhoz további 500 millió forint szükséges - mondta az ügyvezető.
Elmondása szerint a nagynyomású vizes vágással foglalkozó céget másfél éve kereste meg a mélytengeri kutatással foglalkozó Octopus Kft. azzal a kéréssel, hogy fejlesszen ki olyan vágóberendezést, amely 600 méternél mélyebben is használható a tengerekben.

A vízzel történő vágás lényege, hogy 4 ezer barnál is nagyobb nyomásnál vízbe kemény anyagot - például gránit őrleményt - kevernek, és ez képes akár 10-15 centiméter vastag acélt is átvágni. Az elsüllyedt hajók rakományának kimentéséhez jelenleg olyan vágóberendezést használnak, amelynek a központi egysége a hajón van, és csak a vágófejet süllyesztik le a hajóig. Ezzel legfeljebb 600 méterig lehet vágni, mivel az alatt a nyomás a szükséges alá csökken.

Az Innopress Kft. fejlesztésének a lényege, hogy a teljes berendezést felszerelik egy mélytengeri robotra, így bármilyen mélységben tudnak vágni vele. A berendezés a hajó falában képes olyan kör alakú lyukat vágni, amelyhez hermetikusan csatlakoztatható a szívó tömlő, és így lefejthető például a raktérből a kőolaj. A búvárnak szükséges 1x1 méteres nyílást 7 óra alatt vágja ki a gép, az 1 centiméter vastag acél hajófalban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását