2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Emil Boc lemondása a "gyárban készült"?

Megtervezett volt Emil Boc lemondása, az eddigi román miniszterelnök már jó ideje előkészítette távozását hivatalából - írta kedden a román sajtó.
2012. február 7. kedd 13:06 - HírExtra
Ha visszatér a küldöttség

Emil Boc hétfőn mondott le kormányfői posztjáról, ami egyben a teljes román kormány lemondását jelenti. Az Evenimentul Zilei című román napilapban Ion Cristoiu politikai elemző szerint Boc azért mondott le csak hétfőn, mert meg kellett várnia, amíg befejezi bukaresti látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége.

A szerző szerint Boc nem az utca nyomására és nem a pártján belül vele szemben megfogalmazott bírálatok miatt köszönt le, hanem azért, mert távozása már korábban eldőlt. A cikkszerző ezzel arra utal, hogy Traian Basescu államfő szerint Boc lemondásáról már decemberben tárgyaltak.

Gázban vannak

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap szerint Boc azért távozott posztjáról, hogy "megmentse" pártját, hiszen ő a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) az elnöke is. Jelenleg a politikai erő támogatottsága a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 15-20 százalék körül mozog. Ezért elemzők szerint Boc az idei parlamenti választásokra való tekintettel mondott le azért, hogy megállítsa pártja közvélemény-kutatásokban tapasztalt hanyatlását.

Elemzők szerint az utca nyomása is közrejátszott döntésében, hiszen Romániában január eleje óta tartanak azok a tüntetések, amelyeket az egészségügy tervezett privatizációja váltott ki. Emellett saját pártjában is egyre nagyobb volt az elégedetlenség vele szemben, ami szintén hozzájárult lemondásához - írja a Ziarul Financiar.

Urgódeszka

Az Adevarul című napilap szerint Basescu azért javasolta Mihai Razvan Ungureanut kormányfőjelöltnek, mert egyrészt azt reméli, hogy így ismét növekedési pályára állhat a PD-L támogatottsága, másrészt a kormányfői poszt megfelelő "ugródeszka" lehet Ungureanu számára az elnökválasztásokon való részvételhez.

A lap emlékeztet arra, hogy Ungureanu neve nem hivatalosan már korábban felmerült lehetséges államfőjelöltként, a kormányfői tisztség pedig lehetőséget ad a fiatal politikusnak ahhoz, hogy felépítse arculatát a 2014-ben esedékes elnökválasztásra - írja az Adevarul.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását