2020. szeptember 28. - Vencel

Folytatódnak a román megmozdulások

Bukarestben és Románia mintegy tizenöt városában több mint tízezren tüntettek hétfőn - közölte kedden Marius Militaru, a belügyminisztérium szóvivője.
2012. január 17. kedd 12:32 - HírExtra
A szóvivő összegzése szerint szerint hétfőn este a legtöbb tiltakozó Bukarest központjában gyűlt össze, ahol több mint ezren voltak. A román média 1500-ra becsülte a tiltakozók számát.
Bukarestben kezdetben többnyire nyugdíjasok, illetve olyan forradalmárok, gyülekeztek, akik az 1989-es romániai forradalom óta különböző kedvezményekben részesülnek.

A kormány jelentősen korlátozni akarja a kedvezményezettek körét, s ezzel nem értenek egyet az érintettek.

A bukaresti tüntetés körülbelül éjfélkor ért véget. Incidensek nem voltak, a rendőrség mintegy 113 személyt állított elő, még mielőtt csatlakoztak volna a tömeghez. A karhatalmisok szerint ugyanis köveket, láncokat, botokat és szúrófegyvereket találtak náluk.

Szombaton és vasárnap is tüntetés volt Bukarestben, amelynek végén a tiltakozók egy csoportja összecsapott a rendőrökkel, összetörtek üzleteket és egyéb anyagi károkat okoztak. A rendőrök szerint az agresszív tüntetők futballhuligánok voltak.

A rendfenntartó erők az összecsapások elkerülése végett módosítottak taktikájukon, és a tiltakozók köré több szűrőpontot állítottak fel, hogy eleve megakadályozzák a csendőrökkel összecsapni akaró személyek elkeveredését a tömegben.

Románia mintegy tizenöt városában is tüntetések voltak hétfőn este, a legnagyobbak Kolozsváron, Temesváron, Aradon és Marosvásárhelyen.

A tiltakozók általában Traian Basescu államfő és a kormány lemondását követelték. Olyan feliratokat is a magasba emeltek, amelyeken Basescut Nicolae Ceausescu néhai román kommunista diktátorhoz hasonlították.

Cristian Parvulescu román politikai elemző szerint az egészségügy privatizációjáról folytatott vita csak a kiváltó szikrája a tüntetéssorozatnak. Az emberek valójában az alacsony életszínvonalukkal és az elmúlt két évben bevezetett szigorú megszorító intézkedésekkel elégedetlenek. 2010. júniusában 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak béreit, s ebből egyelőre csak 15 százalékot adott vissza a kormány.

Román elemzők egyetértenek abban, hogy Romániában tizenöt éve nem voltak ilyen heves utcai tüntetések. A 2004 decembere óta államfői posztot betöltő Basescunak is először kell szembenéznie ilyen erőteljes népharaggal.

A román média egy része szerint Emil Boc miniszterelnök csak kormányátalakítással tudja majd lecsillapítani az elégedetlenkedő lakosságot, de egyelőre a kormánykoalíció nem adta jelét annak, hogy ilyen radikális döntésre készülne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását