2024. május 2. - Zsigmond

Schmitt parolázott, visszautasított

Schmitt Pál újévi fogadáson látta vendégül kedden a Budapestre akkreditált misszióvezetőket, beszédében a köztársasági elnök visszautasította a Magyarországot az elmúlt hetekben ért "nemzetközi támadásokat" - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-t.
2012. január 10. kedd 17:38 - HírExtra
Jók voltunk

Mint a közleményben kiemelték, a diplomáciai testület tagjai előtt mondott beszédében Schmitt Pál visszautasította "a Magyarországot az elmúlt hetekben ért nemzetközi támadásokat és kritikákat", és hangsúlyozta, hogy az ország "maradéktalanul eleget tesz minden nemzetközi kötelezettségének", mind a NATO-, mind az európai uniós tagsággal, mind pedig a nemzetközi pénzügyi szervezeteknél fennálló adósság visszafizetésével kapcsolatban.

A köztársasági elnök a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a január 1-jén hatályba lépett új alaptörvény "teljes mértékben megfelel az európai normáknak", az azzal összefüggő sarkalatos törvények megváltoztatására irányuló "külső szándék pedig az ország szuverenitását kérdőjelezi meg".

Megköszönte


Schmitt Pál az eseményen megköszönte a diplomáciai testület tagjainak, hogy figyelemmel kísérik a Magyarországon folyó munkát, és "jó szándékkal, teljes körűen tájékozódnak arról". Megerősítette azon szándékát, hogy az idei diplomáciai tevékenysége alkalmával minden fórumon a magyarok demokrácia melletti elkötelezettségének, a szabadság és az emberi jogok iránti tiszteletének bemutatására törekszik - olvasható a kommünikében.

A KEH tájékoztatása szerint a köztársasági elnök köszöntőjében felhívta a figyelmet két fontos magyar vonatkozású évfordulóra. Egyrészt arra, hogy az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) 2012-t Szentágothai János, a 100 éve született neves agykutató emlékének szenteli, és ez ráirányítja a figyelmet "a magyar tudomány világszinten is kiemelkedő eredményeire".

Wallenberg is

A másik évfordulóval összefüggésben az államfő elmondta, hogy a magyar kormány intézkedett a Raoul Wallenberg-év megszervezéséről, amely a több ezer zsidó származású magyar életét megmentő svéd diplomata emléke előtt tiszteleg.

Raoul Wallenberg 1912. augusztus 4-én született.

Az újévi fogadáson a diplomáciai testület nevében Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius köszöntötte a megjelenteket, majd Martonyi János külügyminiszter beszélt a kormány idei külpolitikai céljairól.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását