2024. május 20. - Bernát, Felícia

Leminősítés: megegyezésre szorítja a kormányt?

A Standard & Poor's szerdán bejelentett leminősítése után várhatóan a Fitch Ratings is lépni fog - állítják az MTI által csütörtökön megkérdezett elemzők, akik úgy vélik, hogy ha az EU-IMF tárgyalás sikertelen lenne, akkor a piaci hatás felerősödne, ami a forint erőteljes leértékeléséhez, a hozamok meredek emelkedéséhez vezetne.
2011. december 22. csütörtök 16:21 - HírExtra
A Standard & Poor's hitelminősítő szerdán késő este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re - vagyis immár befektetésre nem ajánlott szintre - módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A leminősítésnek várhatóan nem lesz nagyon jelentős közvetlen hatása a piacokra, mivel a Magyarországgal kapcsolatos alapvető kérdés az EU-IMF tárgyalások sikeressége - mondta Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője szerint a leminősítés növeli a piaci nyomást a kormányzatra, azaz ha az EU-IMF tárgyalás sikertelen lenne, akkor a piaci hatás felerősödne, ami a forint erőteljes leértékeléséhez, a hozamok meredek emelkedéséhez vezetne, és erre természetesen a jegybanknak kamatemeléssel kellene reagálnia.

"Az alapkezelők, nyugdíjalapok számára tankönyvi előírás nincs arra, hogy egy leminősítés esetén mit tegyenek a befektetésre ajánlott (magyar) eszközökkel, ez cégenként változik, de ha két hitelminősítő is a bóvli kategóriába sorolja az adott (magyar) eszközt, akkor már cselekedni, azaz eladni kell" - fogalmazott Kondrát Zsolt. De ezt nem szükséges azonnal megtenni, ráadásul feltételezhető, hogy mivel a magyar állampapírok nem kis része egyetlen befektető kezében van, a többiek már korábban is alulsúlyozták a magyar eszközöket - tette hozzá.

Az utóbbi napokban látott kormányzati döntések, például a jegybanktörvény, a magánnyugdíj-pénztárak felszámolása mintha arra utalna, hogy a kormányzat szembe menne az EU-IMF párossal való megegyezés szándékával, és ezt, vagyis a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának hiányát is jelezte közleményében a Standard & Poor's - mondta az elemző.

A szerdai leminősítés után nőtt a valószínűsége annak, hogy a Fitch Ratings sem várja meg az EU-IMF megállapodásra kitűzött január-februári határidőt, és lépni fog - közölte Barta György. A CIB Bank vezető elemzője egyetért kollégájával abban, hogy a leminősítés növeli a piaci nyomást a kormányzatra a hitelmegállapodás minél gyorsabb tető alá hozása érdekében.

Rendkívüli kamatemelésre nem számít a CIB a Standard & Poor's lépése nyomán, hozzátéve, hogy a piac már beárazta a leminősítés következményeit.

Ugyanakkor Barta György is felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a kormány továbbra is kitart a jegybanktörvényre vonatkozó elképzelése mellett, és figyelmen kívül hagyja az EU-IMF páros kritikáját, akkor a CDS-jegyzésár egy mostaninál is magasabb szinten rögzülhet, és a hozamok tartósan megemelkedhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását