2024. május 10. - Ármin, Pálma

Terroristák is érkeznek

Több olyan terrorizmussal gyanúsított embert is elfogtak a szomáliai-etióp határon, aki a menekültáradattal próbált bejutni Etiópiába - jelentette hétfőn a helyszínről Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrum tudósítója.
2011. augusztus 15. hétfő 17:33 - HírExtra
Tadele Geneti, az Etióp Menekültügyi Szervezet (ARRA) regionális iroda vezetője arról számolt be az MTI Hírcentrum stábjának, hogy az őrizetbe vettek feltételezhetően kapcsolatban állnak a Szomália jelentős részét irányító al-Shabaab iszlamista milíciával, és a milíciát támogató al-Kaida terrorszervezettel.

Az etióp hatóságok már a menekültáradat megindulásakor tartottak attól, hogy szélsőségesek megpróbálják kihasználni a válsághelyzetet, ezért szigorú ellenőrzést vezettek be a határon, hogy kiszűrjék a biztonsági kockázatot jelentő embereket. Minden menekültet egy úgynevezett regisztrációs táborban fogadnak először. Itt felveszik az adataikat, fotót készítenek róluk és ujjlenyomatot vesznek, ezt összevetik a saját adatbázisaikkal és különböző nemzetközi szervezetekével is.

Egymásról is alaposan kikérdezik a menekülteket, hogy kiderüljön, ha valaki esetleg veszélyt jelenthet. A kenyai határon is hasonló intézkedéseket vezettek be a hatóságok, de itt ez az eljárás akár 10 napot is igénybe vehet. Az adatok egy részét ugyanis a fővárosba továbbítják, és a kormányhivatalok ott vizsgálják meg az érkező menekültek hátterét. Etiópiában ez a folyamat többnyire egy nap alatt megtörténik, mivel a határon végzik az adatok ellenőrzését.

Geneti, az APRA irodavezetője biztonsági okokból azt nem árulta el az MTI Hírcentrum stábjának, hogy eddig pontosan hány embert tartóztattak le. A szomáliaiak jelentős része épp az al-Shabaab milícia kegyetlenkedései elől menekült el az országból, központi hatalom híján az iszlamista szervezet irányítja az ország déli és középső részét.

A menekültek elmondása szerint a fegyveresek egyes déli területeket teljesen elvágtak a külvilágtól, és pásztorokat támadtak meg, akik nem voltak hajlandóak önként odaadni haszonállataikat, azokat lemészárolták. Többször feltartóztatták és halálosan megfenyegették azokat is, akik Etiópiába próbáltak menekülni a konfliktus és a szárazság okozta éhínség elől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását