2024. április 20. - Tivadar

Itt az újabb IMF botrány?

Vizsgálatot rendelt el a francia köztársasági bíróság (CJR) csütörtökön, hogy tisztázza Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója szerepét egy üzletembernek, Bernard Tapie-nak 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében.
2011. augusztus 4. csütörtök 20:43 - HírExtra
Hamisításban való bűnrészesség és sikkasztás gyanújának ügyében folyik a vizsgálat – jelentette be csütörtökön a bíróság ügyésze. A vizsgálat hivatalosan néhány nap múlva kezdődik meg CJR-en; ez az egyetlen intézmény, amely olyan személyek ellen eljárhat, akiket miniszteri hivatali idejükben elkövetett vétséggel vádolnak.

Az IMF igazgatótanácsa csütörtökön Washingtonban közölte: a testületben képviselt tagállamok bíznak benne, hogy Lagarde hatékonyan tudja feladatait ellátni a franciaországi vizsgálat közepette. A testület közleményében emlékeztetett: megvitatta az ügyet Lagarde kinevezése előtt.

A vizsgálat annyiban meglepetés volt, hogy az ügyészség azt májusban hivatali hatalommal való visszaélés miatt kérte Lagarde ellen, a most megfogalmazott gyanú viszont sokkal súlyosabb, 10 évi börtönnel és 150 ezer euróval büntethető. A hatalommal való visszaélésre kiszabható büntetés 5 évi börtön és 75 ezer euró pénzbüntetés.

Három bíró fogja lefolytatni a vizsgálatot Lagarde szerepének tisztázására, aki pénzügyminiszter volt, amikor Bernard Tapie több évi vita után magánbíróságon megegyezett az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais bankkal, amelynek 1993-1994-ben az Adidas sportszergyártó céget eladta. A miniszter, Lagarde 2007-ben saját hatáskörben úgy döntött: nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti - úgynevezett magánbíróságon történő - megegyezéssel kell mielőbb lezárni az ügyet. Ennek értelmében az állam végül 2008-ban 285 millió euró kártérítést és mintegy százmillió euró kamatot fizetett Tapie-nak.

A Lagarde elleni eljárás "nem összeegyeztetetlen jelenlegi IMF-főigazgatói tisztségével"” - mondta ügyvédje nyomban a hivatalos bejelentés után.

Lagarde, aki a nemi erőszakkal megvádolt Dominique Strauss-Kahn utódaként került június 28-án a nemzetközi pénzintézet élére, tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt követett volna el, amikor jóváhagyta a kártérítés kifizetését Tapie részére.

Az ügyvéd szerint Lagarde időben tájékoztatta az ügyről az IMF igazgatótanácsát, hogy az a tények teljes ismeretében hozza meg a kinevezéséről szóló döntést.

Az DSK-botrány után az új IMF-vezető szerződésében szerepel, hogy elvárják tőle az etika legmagasabb szintű normáinak teljesítését és még a látszatát is kerülnie kell a nem megfelelő magatartásnak.

Elemzők szerint az ügy kínos lesz Lagarde számára, aki új fejezetet szeretne nyitni a DSK-botrány után, de egyelőre nem sérti a hitelességét.

Az soha nem merült fel, hogy az 55 éves Lagarde, aki pénzügyminiszterként nagy nemzetközi tiszteletet vívott ki, és korábban a Baker and McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda első női elnöke volt, személyes hasznot húzott volna az ügyből.

Jean-Marc Ayrault, a francia Szocialista Párt frakcióvezetője, amelynek a parlamenti képviselői áprilisban fordultak a nagy vitát kiváltó Tapie-ügy miatt az ügyészséghez, csütörtökön közleményében kijelentette: a vizsgálat megindítása megerősíti, hogy „anomáliák” és szabálytalanságok történtek a normális bírósági eljárás elejtésében és a magánbíróság igénybevételében, a Tapie-nak kifizetett "felháborítóan magas" összegben, a kérdés parlamenti tárgyalásának elutasításában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását