2024. május 2. - Zsigmond

Mennek vagy nem mennek a fideszesek?

A kormánypárti képviselők hétfő reggel döntik el, hogy támogatják-e a nemzetbiztonsági szakszolgálatok volt vezetői és az egykori titokminiszter őrizetbe vételével kapcsolatos kérdések aznapi megtárgyalását a parlament nemzetbiztonsági bizottságában; az ellenzéki képviselők az MTI-nek vasárnap este úgy nyilatkoztak, hogy ott lesznek a rendkívüli ülésen.
2011. július 4. hétfő 06:36 - HírExtra
A testület MSZP-s elnöke, Vadai Ágnes vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be: hétfő délelőttre hívta össze a bizottságot. A politikus hihetetlennek nevezte, hogy az elmúlt napokban olyanokat gyanúsítottak meg államellenes bűncselekménnyel, akiknek hivatalból feladatuk az ilyen bűncselekmények leleplezése.

A Budapesti Katonai Ügyészség kedd este gyanúsítottként hallgatta ki Galambos Lajost. A polgári elhárítás kémkedéssel gyanúsított volt vezetőjét pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Aznap Szilvásy Györgynél tartottak házkutatást, majd a volt titokminisztert is kihallgatták és őrizetbe vették. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóját.
Vadai Ágnes szerint az elmúlt napok eseményei nagyon sok kérdést vetnek fel, nemcsak a három meggyanúsított személy viszonylatában, hanem a teljes magyar polgári titkosszolgálatokat illetően is, mert ezek az ügyek érintik az ő tevékenységüket is.

Mint hangsúlyozta, a bizottságnak nemcsak joga, de kötelessége is megismerni az ügyet. Vadai Ágnes jelezte: a hétfőn 11 órára meghirdetett rendkívüli, zárt ülésen az állami szervek részéről megjelenési kötelezettség terheli Pintér Sándor belügyminisztert, Bolcsik Zoltánt, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatóját, Kovács Árpádot, a legfőbb ügyész helyettesét, a katonai főügyészt és az ügyekben eljáró ügyészeket.

A szocialista politikus azt mondta, bízik abban, hogy határozatképes lesz a testület, és a tagok a minősített adat védelméről szóló törvényt maradéktalanul betartva megismerhetik a körülményeket.

Gulyás Gergely, a testület fideszes alelnöke vasárnap este az MTI-nek azt mondta: általánosságban azt az álláspontot képviseli a Fidesz, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálatok egykori, MSZP-kormány alatti vezetőit érintő büntetőeljárásokból minden esetben le kell vonni a szükséges szakmai következtetéseket, és ebben a parlamenti szakbizottságnak is van feladata.
A kormánypárti politikus hangsúlyozta azonban, hogy a tanácskozás nem veszélyeztetheti a nyomozás érdekeit.

Így, ha részt is vesznek a bizottság ülésén, azt ezekre a "korlátokra" figyelemmel teszik majd meg - tette hozzá.

Móring József Attila, a bizottság KDNP-s tagja azt mondta, hétfő délelőtt még egyeztet képviselőtársaival arról, hogy részt vesznek-e az ülésen. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: természetesen a bizottság elnökének joga van bármikor és bármilyen ügyben összehívni a testületet. Azt azonban Móring József Attila meglehetősen szokatlan eljárásnak nevezte, hogy vasárnap hívnak össze a rákövetkező hétfőre egy bizottsági ülést.

Az ellenzéki Mirkóczki Ádám (Jobbik) és Mile Lajos (LMP) azt közölte, hogy ott lesz a testület rendkívüli ülésén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását