2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szijjártó: nagy siker ez mindenkinek

A miniszterelnök szóvivője szerint mind Magyarországnak, mind Horvátországnak, mind pedig a nyugat-balkáni régiónak nagy siker, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az ország uniós csatlakozását.
2011. június 10. péntek 16:41 - HírExtra
Szijjártó Péter ezt azután mondta újságírók előtt, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken bejelentette: a bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez.

Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője emlékeztetett, a magyar EU-elnökség egyik legfontosabb célja volt, hogy ebben a félévben lezáruljanak a horvát csatlakozási tárgyalások. Ezt sikerült is elérni, ami nagy sikere Magyarországnak, a magyar uniós elnökségnek, Horvátországnak, Közép-Európának, a nyugat-balkáni régiónak és ezáltal az erős Európának is - hangsúlyozta.

Erős Európa

A pénteki bejelentés komoly lépés az erős Európa irányába, hiszen a nyugat-balkáni térség stabilitása az egész EU szempontjából rendkívül fontos - emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, Magyarország szempontjából is kulcskérdés, hogy a tőle délre eső államoknak az európai integrációt elérhető célként fenntartsák. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy a horvát csatlakozás révbe érjen - mondta.

A szóvivő felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök valamennyi európai uniós kormányfővel tárgyalt arról, hogy a Horvátországgal folytatott tárgyalásokat ebben a félévben le lehessen zárni, és a csatlakozás fontossága mellett érvelt.

Horvátország valószínűleg 2013-tól válhat az unió tagjává. José Manuel Barroso megerősítette, hogy a bizottság a javaslatban az említett év júliusát tartja lehetséges belépési dátumnak.

Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását