2024. május 6. - Ivett, Frida

Továbbra sem kell félnünk a hasmenéstől

Bár a legfrissebb híradások már szlovákiai esetről is beszámolnak, továbbra sincs ok aggodalomra, mivel a hasmenéses járvány nem földrajzi közelséggel terjed - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
2011. június 9. csütörtök 19:04 - HírExtra
Mint írták, már a járvány bejelentése óta fennáll a lehetőség, hogy a betegséget Magyarországra is behurcolják. Ezért megerősített járványügyi és laboratóriumi felügyelet biztosítja az ilyen esetek korai felderítését.

A járvány továbbra sem terjed az ország felé abban az értelemben, hogy "Magyarországhoz egyre közelítene a fertőző forrás vagy a terjesztő élelmiszer" - írta az ÁNTSZ.

A közlemény szerint a betegek mindannyian Németország északi tartományaiban fertőződtek meg, és ez igaz az újonnan felderített betegek túlnyomó többségének esetében is. Eddig csak a lengyelországi két esetről van olyan információjuk, hogy az egyik beteg Németországban fertőződött meg, a másik pedig közvetlen érintkezés, a nem megfelelő higiénés szabályok betartásának elmulasztása miatt tőle kapta el a fertőzést - tették hozzá.

Magyarországon továbbra sem jelentettek a Németországban zajló hasmenéses járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedést. Az Országos Epidemiológiai Központban a betegséget okozó speciális, kólibaktérium-gyanús mintákon végzett vizsgálatok mind negatívak lettek.

Továbbra is hangsúlyozták: a hasmenéses megbetegedések kórházi kezelése elsősorban a folyadékpótláson alapul, hasfogó vagy antibiotikum szedése nem ajánlott. A fertőzés szövődményeként kialakuló veseelégtelenség és vérszegénység tüneti kezelést igényel.

A kelet-szlovákiai Kassán szerda este mutatták ki egy 25 éves férfi vérében a kólibaktériumot, őt hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) Eperjesről szállították a kassai Louis Pasteur kórházba.

Ivan Schréter, a fertőzéses megbetegedéseket kezelő kassai klinika főorvosa szerint a pontosabb diagnózishoz újabb vizsgálatokra van szükség. "Egyelőre nem tudjuk, melyik baktériumtörzsről van szó. Újabb vér- és székletmintákat vettünk, s a biológiai anyagot most laboratóriumban elemzik, hogy megállapíthassuk, melyik törzsről van szó" - mondta a főorvos.

A hasmenésjárványnak eddig elsősorban Németországban vannak áldozatai. Szerdáig 25-en haltak meg, a fertőzés eredetét még nem sikerült megtalálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását