2024. május 3. - Tímea, Irma

Mikor jelölnek elnököt?

A parlament ellenzéki pártjai később döntenek arról, hogy kiket jelölnek alkotmánybírónak, illetve hogy egyáltalán élnek-e a jelölés jogával.
2011. június 9. csütörtök 15:56 - HírExtra
Ipkovich György, az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő eseti bizottság szocialista tagja az MTI-nek elmondta: pártja várhatóan egy héten belül dönt arról, hogy jelöl-e alkotmánybírót, és ha igen, kit. Hozzátette, tudják, kiket tartanak alkalmasnak a feladatra, megnevezésük előtt azonban egyeztetnek velük arról, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a Fidesz szerintük nem mutatkozik hajlandónak az egyeztetésre, vállalják-e a jelöltséget.

A szocialista párt tavaly júliusban - amikor a parlament Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt választotta meg - Mészár Rózát, a Legfelsőbb Bíróság bíráját jelölte az alkotmánybírói tisztségre, és szintén őt javasolták, amikor a pártok Trócsányi László lemondása miatt tehettek indítványt az Ab tagjaira.

A Jobbik a jövő keddi frakcióelnökségi ülésén dönt arról, hogy kiket jelöl alkotmánybírának - nyilatkozta csütörtökön az MTI-nek Gyüre Csaba, az ellenzéki párt alelnöke. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának alelnöke ugyanakkor azt mondta: "az eljárás előre lefutott", hiszen "jelen pillanatban tulajdonképpen jelölt is csak az lehet, akit a Fidesz jelöl", mivel az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottságban nyolc voks szükséges ahhoz, hogy valaki jelöltté válhasson és jelenleg a Fidesznek önállóan van ennyi szavazata; éppen ezért a Jobbik parlamenti frakciójának vezetése arról egyeztet jövő kedden, hogy ilyen körülmények között van-e értelme saját jelöltet állítani.

Az LMP egyelőre nem jelölt alkotmánybírókat, mert a hivatalos jelölési folyamat még nem kezdődött el - mondta az MTI-nek Schiffer András. A frakcióvezető hozzátette, a későbbiekben nagy valószínűséggel újrajelölik majd az általuk korábban már a posztra javasolt Lehoczkyné Kollonay Csillát, az ELTE munka- és szociális jogi tanszékének vezetőjét, illetve Bándi Gyulát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi és Gazdasági Szakjogok Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát. A politikus nem tartja kizártnak, hogy rajtuk kívül további jelöltje is lesz a pártnak.

A Fidesz parlamenti frakciója jövő keddi ülésén tárgyal a képviselőcsoport alkotmánybíró-jelöltjeiről. Szerdán a Fidesz egyik vezető politikusa megerősítette az MTI-nek a Magyar Nemzet azon információját, amely szerint Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár és Szalay Péter jogász neve szerepel a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjeinek névsorában. Az ötödik megválasztandó alkotmánybíró a KDNP jelöltje, Dienes-Oehm Egon lehet, aki az első Orbán-kormány alatt a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának helyettes vezetője, majd főcsoportfőnöke volt. A Népszabadság szerint Paczolay Péter az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke maradhat.

Az Országgyűlés döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nek. A parlament így várhatóan öt új alkotmánybírót választ majd, egy poszt ugyanis jelenleg is betöltetlen. A Ház az Ab új tagjait július 31-ig, azaz még a tavaszi ülésszakon megválasztja, valamint e határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül elnököt választ.

Az Ab tagjaira és elnökére parlamenti eseti bizottság tesz jelölést. Jelöltté az válik, aki a tizenöt tagú testületben - amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s - legalább nyolc igen szavazatot kap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását