2024. április 29. - Péter

Gyurcsány nem tudott a Tarka Magyar kéréséről

Gyurcsány Ferenc nem tudott arról, hogy a demonstráció szervezői arra kérték a pártok képviselőit, hogy az aláíráson túl tartózkodjanak minden, a Tarka Magyar rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól. A miniszterelnök erről kérdésre válaszolva beszélt
2008. október 1. szerda 15:20 - Hírextra
Mint mondta, nem változtat korábbi elhatározásán, aláírja a nyilatkozatot, és ott lesz a rendezvényen.

Hozzátette: a szervezők egy körével sok-sok héttel ezelőtt találkozott, de azóta nem.
Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nagyon fontosnak tartja, hogy "semmilyen fajta szűkkeblűség, vagy társadalmi-politikai kicsinyesség ne legyen", amikor szélsőséges politikai nézetekkel, áramlatokkal szemben lépnek fel, és amikor azért emelik fel a szavukat, hogy Magyarország polgárai szabadságjogukat szabadon gyakorolhassák.

Hangsúlyozta, hogy egész eddigi politikai pályafutásának egy pontja biztosan nem vitatható: jelentős konfliktusokat és vitákat is vállalva kiállt ezekért az eszmékért.

Fontosnak tartom, hogy függetlenül attól, ki szervezi az ilyen megmozdulásokat, azon ott legyek, azért, mert van egy meggyőződésem, és ezt képviselni fogom - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc kedden beszélt az MTI-nek arról, hogy állampolgárként aláírja a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát, és feleségével együtt részt vesz a szombati felvonuláson. A miniszterelnök egyben arra biztatta a Magyar Demokratikus Charta támogatóit és a baloldali szimpatizánsokat, hogy legyenek ott a rendezvényen.

A demonstráció szervezői aznap közleményben tudatták: sajnálatosnak tartják a miniszterelnök nyilatkozatát, mivel arra kérték a pártok képviselőit, hogy az aláíráson túl tartózkodjanak minden, a rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól.

Mint írták, azért, hogy egyik párt se sajátíthassa ki a rendezvényt, felkérték mind az öt parlamenti párt vezetőjét a nyilatkozat aláírására. "Mivel mindannyian elfogadták a felkérést, ezért meg akartuk várni, amíg mindenki aláírta a nyilatkozatot, és az aláírásokat egyszerre kívántuk nyilvánosságra hozni".

Miután a miniszterelnök nyilatkozata nyilvánosságra került, a szervezők fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy minden parlamenti párt vezetője csatlakozott a kezdeményezéshez, és aláírja a nyilatkozatot. Orbán Viktor ezt már megtette, de a szervezők kérésére ezt nem hozta nyilvánosságra, hogy bevárhassák a többi pártvezető aláírását is - áll a közleményben.

Nem sokkal korábban az Amnesty International - amely nem szervezője, de csatlakozott a Tarka Magyarhoz - távolmaradásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, mert szerintük a miniszterelnök, illetve bármely politikus jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célkitűzésekkel mosódik össze, ami a demonstrációt alapvető céljaiban lehetetlenítené el.
Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva kedden azt közölte: a szervezők maguk kérték fel Gyurcsány Ferencet, hogy csatlakozzon a nyilatkozathoz. A pártatlanságot pedig garantálhatja, ha nemcsak a miniszterelnök, hanem valamennyi parlamenti párt elnöke aláírja a nyilatkozatot és részt vesz a rendezvényen - tette hozzá.

A Tarka Magyar - a szervezők tájékoztatása szerint - az erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan október 4-re meghirdetett békés, pártfüggetlen tömegdemonstráció az erőszak és a kirekesztés ellen. A rendezvényt több tucatnyi civil szervezet kezdeményezte. A civil jogvédő, meleg, roma és zsidó szervezetek véleménye szerint megálljt kell parancsolni a kisebbségeket érő atrocitásoknak, a kirekesztésnek, a gyűlölködésnek, az erőszak minden formájának. A megmozdulást az erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan szervezik, a legendás indiai politikus, Mahatma Gandhi születésének évfordulóján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását