2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magasban az alma ára

Évtizedek óta példátlan, hogy a legnépszerűbb hazai gyümölcsből, az almából nem termett elegendő étkezési minőségű.
2011. április 16. szombat 13:37 - HírExtra
Emiatt külföldről kellett pótolni a hiányzó mennyiséget, ami alaposan feltornázta az árakat: egyes almafajtákért többet kérnek a kereskedők, mint a banánért, narancsért, mandarinért - írta a szombati Népszava. A napilap szerint a zöldségeseknél vagy a piacokon már kis híján négyszáz forintot is kérnek a kereskedők, kofák némelyik almafajtáért, például az idaredért, miközben a banán olcsóbb lett, és átlagosan 350 forint körül kapható, a narancs, a mandarin pedig többnyire a kilónkénti 300 forintot is alulról közelíti.

Lux Róbert, a Magyar Gyümölcs Szövetség főtitkára a Népszavának elmondta: a hazai étkezési alma szűkös kínálatért elsősorban a tavalyi, rendkívül csapadékos időjárás a felelős, hiszen a szokásos eső kétszerese esett. Hozzátette: a sok eső, a nedves időjárás kedvezett a különféle növényi gombabetegségeknek.

A 400-450 ezer tonna almából ugyan papíron 140-150 ezer tonna első osztályú étkezési minőséget szüreteltek, de mire a hűtőházakba került az áru, kiderült, hogy legfeljebb ennek a fele felelt meg ennek a kategóriának. Az import már tavaly ősszel megindult, amikor látszott, hogy lényegesen kevesebb lesz a termés.

Korábban inkább csak a választékbővítés miatt érkezett külföldről alma Magyarországra, de idén az ellátás biztonsága és a kereslet kielégítése kényszerítette ki a nagyobb mennyiségű importot.

A magyar lakosság évente átlagosan 200 ezer tonna almát fogyaszt - olvasható a cikkben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását