2024. április 30. - Katalin, Kitti
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár rendkívüli ülésre hívta össze pénteken az észak-atlanti szövetség tanácsát - legfelsőbb döntéshozó szervét - a líbiai helyzet megvitatására.
2011. február 25. péntek 11:45 - HírExtra
"Rendkívüli ülésre hívtam össze a NATO tanácsát ma délutánra, hogy megvitassuk a gyorsan változó helyzetet. Emiatt néhány órán belül visszatérek Brüsszelbe" - közölte a brit hírügynökséggel a szövetség budapesti látogatáson tartózkodó főtitkára. Hozzátette, hogy előtte még találkozik Gödöllőn az Európai Unió védelmi minisztereivel és megvitatja velük, hogyan segíthetnének valamilyen pragmatikus módon a bajba jutottaknak, és miképp korlátozhatnák a líbiai események következményeit.

Mint mondta, a legfontosabb az evakuálás és a lehetséges humanitárius segítségnyújtás kérdése kell legyen. "Kicsit korai még a részletekről beszélni, de köztudott, hogy a NATO-nak vannak eszközei, amelyekkel élhet egy ilyen helyzetben, s a NATO felléphet támogatóként és koordinátorként, amennyiben egyes tagállamok cselekedni akarnának - mondta.

Twitteren is jelezte

Rasmussen a francia hírügynökség szerint Twitter-oldalán is említést tett az Észak-atlanti Tanács délutánra való összehívásáról. Csütörtökön az Egyesült Államok közölte, hogy minden lehetőséget megvizsgál a líbiai eseményekkel kapcsolatban, beleértve egy repüléstilalmi övezet kikényszerítését, s nem zárta ki egy katonai akció lehetőségét sem válaszul az észak-afrikai országban kialakult válságra.

Az Európai Unió szoros figyelemmel követi a líbiai eseményeket - hangsúlyozta a gödöllői királyi kastélyban az unió védelmi minisztereinek informális találkozóját megnyitva Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter. A NATO alapszerződése nem teszi lehetővé a líbiai beavatkozást - hangsúlyozta megnyitó beszédében Hende Csaba, emlékeztetve arra is, hogy az atlanti szövetség, illetve az Európai Unió esetleges szerepvállalására csakis ENSZ-felkérés alapján kerülhet sor. Mindennek alapján a miniszter elképzelhetetlennek nevezte, hogy magyar katonákat küldjenek a észak-afrikai országba.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Líbia mindennek ellenére a pénteki miniszteri találkozó egyik fő témája lesz. Az EU szoros figyelemmel kíséri a líbiai eseményeket - jelentette ki, utalva arra, hogy a legfrissebb adatok szerint mintegy 3600 unió állampolgár tartózkodik az országban, amellyel kapcsolatban egyéb "életbevágóan fontos" érdekekről is beszélt.

A magyar uniós elnökség programjában szereplő, nem hivatalosnak mondott védelmi miniszteri tanácskozás napirendjével összefüggésben a miniszter kiemelte az Európai unió és NATO, illetve az Európai Unió és az ENSZ közötti partnerség megvitatását. Az előbbi fontosságát, illetve időszerűségét húzza alá a NATO főtitkárának gödöllői jelenléte is.

Ciprus is probléma

Mindezzel összefüggésben Hende Csaba úgy értékelte, hogy a két szervezet közötti együttműködés hatékonysága - elsősorban a Ciprussal kapcsolatos görög-török-ciprusi ellentétek miatt - hagy kívánnivalót maga után, ennek ellenére - a párhuzamosságok kiküszöbölésével - konkrét lehetőségek nyílnak az együttműködés mélyítésére. A miniszter szavaiból kitűnt, hogy hatékonyabbnak tekinti az EU és az ENSZ partnerségi együttműködését, ezzel kapcsolatban a világszervezet békefenntartó misszióinak uniós támogatására utalt.

A gödöllői tanácskozás napirendjével összefüggésben a vendéglátó miniszter fontosnak nevezte a képességek összehangolását, mint mondta, a tagállamok összefogása, a katonai, védelmi képességek összehangolása, csoportosítása jóval hatékonyabb, illetve gazdaságosabb együttműködést tesz lehetővé. Mindez Magyarországnak is alapvető érdeke - jelentette ki a védelmi miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy a gödöllői tanácskozás ezzel kapcsolatban is eredményes lesz.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását