2024. április 26. - Ervin

Nem lesz iszlamista Egyiptom?

Egy iszlamista Egyiptom kockázata, amitől jelenleg tart a nyugati világ, "nem létezik" - mondta Amr Músza, az Arab Liga főtitkára a Le Monde című napilap weboldalán megjelent interjúban.
2011. február 9. szerda 13:40 - HírExtra
A volt egyiptomi külügyminiszter szerint a hazájában kezdődött "forradalom" nem fog gyengülni. Arra a kérdésre, mit szól azokhoz a nyugati félelmekhez, amelyek egy iszlamista Egyiptom megerősödésétől tartanak, a 74 éves politikus azt válaszolta, hogy "ez a kockázat nem létezik". Hozzátette: "Tudatában vagyok a nyugati dilemmának. Annyira foglalkoztatja a nyugatiakat, hogy egyes értelmiségiek és politikai vezetők készek a demokráciát feláldozni a vallástól való félelem nevében", de "a helyzetérzékelésük téves, és ez rossz politika".

A Muzulmán Testvériség nem volt az egyiptomi forradalom irányítói között és most sincs ott. Részt vesznek benne, ez minden" - hangsúlyozta Músza. Véleménye szerint a forradalom elsősorban a fiatalság és a középosztály megmozdulása. "Ha sikeres lesz, nagyon erős üzenete lesz az arab országok és a világ számára is, pontosan azért, mert nem köthető a valláshoz és egyetlen vallási csoporthoz sem" - mutatott rá Músza.

Az egyiptomi politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kairó főterén Hoszni Mubarak elnök távozását követelő tömeg összetétele az egész lakosságot reprezentálja és nemcsak egy "frakcióját". "Egy másik példa: amikor a biztonsági erők eltűntek az utcákról, a belvárosi, védelem nélkül maradt zsinagóga érintetlen maradt. Egy kővel sem dobálták meg és graffitit sem festettek rá. Egyetlen incidens sem történt" - hívta fel a figyelmet az Arab Liga főtitkára.

Megítélése szerint a tiltakozási hullám ereje nem fog csökkeni, mert a Tahrír térre napról napra újabb néprétegek érkeznek, akik változást követelnek. "Személyesen én úgy gondolom, hogy nincs lehetséges visszaút Egyiptomban. Az utca és az emberek nagyon elszántak" - tette hozzá. Szerinte "gyors és konkrét" intézkedésekre van szükség: a bejelentett alkotmánymódosításokat végre kell hajtani, majd a parlamentet fel kell oszlatni.

Amr Músza - akinek főtitkári mandátuma az Arab Ligában idén jár le - a múlt héten jelezte: nem kizárt, hogy jelölteti magát a következő egyiptomi elnökválasztáson.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását