2024. május 3. - Tímea, Irma

Mubarak nagy alakítása

A tüntetők által leváltani kívánt egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak reformbizottságot alakított, amely megvitatja, milyen alkotmánymódosítások szükségesek az elnökké választás feltételeinek lazításához, illetve az államfői mandátumok számának korlátozásához.
2011. február 8. kedd 18:28 - HírExtra
A végrehajtást felügyeli

Omar Szuleimán nemrég kinevezett alelnök az állami televízióban kedden. Szuleimán elmondta, hogy Mubarak még egy bizottság felállítását rendelte el, amely a javasolt reformok végrehajtását fogja felügyelni. A két bizottság létrejötte után azonnal megkezdi a munkát, de azt nem tudni, kik lesznek a tagjai, s hogyan választják ki őket.

A két hete tartó demonstrációk kezdete óta a reformbizottságok magalakítása volt a régóta uralkodó tekintélyelvű vezető első konkrét lépése a reformok irányában. A kormány engedményei mindeddig nem elégítették ki a tüntetők követeléseit, akik azt akarják, hogy Mubarak azonnal távozzon a hatalomból.

Terv már van

Szuleimán azt is kifejtette, hogy már konkrét tervek és időrend is van a hatalom békés átadására, illetve hogy a kormány nem indít eljárást a Mubarak távozását követelő tüntetők ellen. "Az egyiptomi fiatalok megérdemlik a nemzet megbecsülését. Nem szabad őket őrizetbe venni, bántalmazni, vagy megtagadni tőlük a szólás szabadságát"- idézte Mubarakot az alelnök. A hívei és az ellenzékiek közti összecsapások ügyében ugyanakkor vizsgálatot rendelt el az államfő. Szuleimán már többször tárgyalóasztalhoz ült az ellenzék - köztük Mubarak esküdt ellensége, a Muzulmán Testvériség -képviselőivel is, s mint elmondta, "az elnök üdvözölte a nemzeti konszenzust, és megerősítette, hogy jó utat választottunk a válságból való kilábalásra".

A Facebook hatalma

A tüntetések központjának számító kairói Tahrír téren jelenleg is több ezren táboroznak, remélve, hogy feltűnik Váel Gonim, a Google internetes óriáscég közel-keleti és észak-afrikai marketingigazgatója, akit 12 nap fogság után hétfőn engedtek szabadon a hatóságok. Gonim egyfajta szerveződési pontjává vált a demonstrációknak: a Facebookon 90 ezren csatlakoztak ahhoz a csoporthoz, amely őt nevezné ki a tüntetés szóvivőjének.

Elengedték a foglyokat

Az állami hírügynökség bejelentette, hogy szabadon engedtek 34 politikai foglyot, miután megígérték, hogy "békében fognak élni a társadalommal". Nem tudni, hogy hány politikai okból elítélt személyt tartanak az egyiptomi börtönökben. Emberi jogi csoportok ezrekre becsülik a számukat. A kormány szerint a reformok része a szabadlábra helyezésük, és a rendkívüli állapot eltörlése.

Mindeközben Mubarak kedden az elnöki palotában találkozott az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Abdalláh bin Zájid an-Nahajánnal, aki átadta neki fivérének, az emírségek elnökének a levelét - jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség. A zavargások január 25-i kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy Mubarak egy külföldi méltósággal találkozott.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását