2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Egy kristály a láthatatlanság kulcsa

Most először sikerült szabad szemmel is látható tárgyat láthatatlanná tenni a kutatóknak.
2011. február 4. péntek 06:35 - HírExtra
Évek óta kísérleteznek a tudósok olyan technikával, amely a Star Trek filmek álcázó berendezéseihez, vagy Harry Potter varázsköpenyéhez hasonlóan eltüntet valamit a szemünk előtt. Egy kristály volt a megoldás kulcsa!

Korábban a fénysugarakat elterelő metaanyagok segítségével csak mikroszkopikus tárgyakat sikerült eltüntetni. Az áttörést a Birminghami, a Londoni és a Dán műszaki egyetem kutatói érték el, az eddigi kísérletekben szereplő apró tárgyaknál sok ezerszer nagyobb tárgyat tüntettek el: egy gémkapcsot.

Ezt úgy érték el, hogy az eddigi mesterségesen előállított metaanyagok helyett egy természetes kristályt, a kalcitot (más néven mészpátot) használták. Ennek a kristálynak különleges tulajdonsága a fénysugarak elhajlítása.

Dr. Shuang Zhang, a Birminghami egyetem kutatásvezetője szerint ez hatalmas áttörés. Először tettek láthatatlanná olyan tárgyat, amely egyébként szabad szemmel is látható. A természetes kristály segítségével olyan tárgyakat is álcázni lehet, amelyek sok ezerszer nagyobbak a fény hullámhosszánál.

Az új technikának csak a természetes kalcit kristályok mérete szab határt. Ezek a kristályok akár 6-7 méteresek is lehetnek, tehát elvileg akár egy autót vagy egy katonai járművet is álcázni lehet velük. A Birminghami egyetem tanulmányát a Nature Communications című szaklapban közölték.

Az álcázó berendezések fejlesztői két elvi megoldással kísérleteznek.

Az egyik alapelv tulajdonképpen egyszerű, "csak" azt kell elérni, hogy a fény és a többi elektromágneses hullám valahogyan megkerülje az eltüntetni kívánt tárgyat, mint egy folyó vize a bele merített botot. Ehhez eddig olyan metaanyagokat használtak, amelynek a struktúrái kisebbek, mint a fény hullámhossza. A dolog működik, de csak kis, mikron méretű tárgyakkal – ebben hozott áttörést a Birminghami egyetem csapata.

A másik lehetséges megoldás elvileg szintén egyszerű: az optikai álcázás. Ez olyasmi, mint a televíziós stúdiókban, vagy a hollywoodi filmstúdiókban használt blue box technika. Ha azt akarod láttatni, mi van mögötted, mintha ott sem lennél, filmezd le, mi van ott és vetítsd magad elé. Ezen dolgoznak például a Tokiói egyetemen.
Forrás: Világtudomány
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását