2024. március 29. - Auguszta

Az USA és Japán is veri az EU-t

Az innováció területén nem tudta behozni fő nemzetközi versenytársaival szembeni lemaradását az Európai Unió, továbbra is elmaradt az Egyesült Államok és Japán teljesítményétől - derül ki az úgynevezett innovációs eredménytáblából.
2011. február 1. kedd 21:23 - HírExtra
Eszerint a legtöbb uniós tagállamban a nemzetközi gazdasági válság dacára "ígéretes tendenciák" tapasztalhatók, de a fejlődés üteme nem elég gyors. A témáról kiadott közlemény szerint az EU továbbra is egyértelműen megelőzi India és Oroszország feltörekvő gazdaságait, míg Brazília esetében a bizottság kitartó fejlődést, Kína esetében pedig gyors felzárkózást tapasztal.

Az EU-n belül Svédország teljesítménye a legfigyelemreméltóbb, majd Dánia, Finnország és Németország következik a sorban. Nagy-Britannia, Belgium, Ausztria, Írország, Luxemburg, Franciaország, Ciprus, Szlovénia és Észtország alkotja a következő csoportot, az úgynevezett "követő innovátorokét". Magyarország a brüsszeli besorolás szerint négyből a harmadik kategóriába, az úgynevezett mérsékelt innovátorok közé tartozik Csehország, Görögország, Olaszország, Málta, Lengyelország, Portugália, Szlovákia és Spanyolország mellett. Messze az uniós átlag alatt marad a negyedik csoportba, a "lemaradó innovátorok" kategóriájába sorolt Bulgária, Lettország, Litvánia és Románia teljesítménye.

A bizottság három csoportba sorolt mutatók alapján mérte az innovációs teljesítményt. A mutatók közé tartoztak az emberi erőforrások, a finanszírozás és támogatás, a kutatási rendszerek, a vállalati beruházások, a vállalkozói szellem, a szellemi tulajdon helyzete, továbbá a gazdasági hatások.

Pénteken, az EU-tagországok brüsszeli állam- és kormányfői találkozóján napirendi téma lesz az innováció uniós ösztönzése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását