2024. május 18. - Erik, Alexandra

Változott a kormányt

Átalakították a tunéziai átmeneti kormányt: a kabinetből kikerültek az elűzött Zin el-Abidin ben Ali elnök pártjának tagjai, akik a kulcstárcákat mindeddig kézben tartották.
2011. január 27. csütörtök 22:04 - HírExtra
A kormányátalakítást Mohamed Gannúsi miniszterelnök jelentette be csütörtök este a tunéziai televízióban, élő adásban. Gannúsi - aki az előző kormányt is vezette - megtartotta tisztségét, de a politikai pártokkal és civil szervezetekkel történt konzultáció után lecserélte 12 miniszterét. Egyelőre nem tudni, hogy a személyi változásokra miként reagálnak majd a kormány menesztését napok óta az utcán követelő tüntetők ezrei.

Ily módon személycsere történt a kulcsminisztériumok - a belügyi, a védelmi, a pénzügyi és a külügyi tárca - élén; Kamel Mordzsane külügyminisztere előzőleg már bejelentette lemondását. A külügyminisztérium vezetését Ahmed Unaisz nyugalmazott karrierdiplomatára bízták.

Gannúsi tévébeszédében elmondta azt is, hogy az átmeneti kormány előre hozott választások megrendezéséig marad hivatalban, küldetése a voksolás megszervezése lesz. A miniszterelnök hozzátette: az átmeneti kormány elkötelezi magát amellett, hogy a választásokat egy független bizottság ellenőrzése mellett, nemzetközi megfigyelők jelenlétében szervezze meg, biztosítandó a voksolás tisztaságát.

A kormányátalakítás bejelentése előtt a befolyásos UGGT szakszervezeti szövetség közölte, hogy nem kívánt részt venni az új összetételű kabinetben, de elfogadja, hogy azt Gannúsi vezesse, jóllehet ő volt Ben Ali utolsó miniszterelnöke.

Az AFP francia hírügynökség csütörtök este Tuniszban azt tapasztalta, hogy a kormány átalakításáért tüntető több száz ember nem elégedett meg a bejelentett személycserékkel, hanem Gannúsi távozását is feltétlenül szükségesnek tartja.

Az országát több mint húsz éven át vezető Ben Ali a szegénység, a korrupció és az elnyomás elleni tiltakozásul több héten át tartó tüntetések hatására január 14-én külföldre menekült, Szaúd-Arábiában keresett menedéket. Azóta ideiglenes kabinet próbálja irányítani az észak-afrikai arab országot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását