2024. március 29. - Auguszta

Mi lesz az adatbázis sorsa?

Két éven belül működőképes lehet az az adatbázis, amely tartalmazná, hogy az online terjeszthető zeneszámok esetében ki és milyen arányban gyakorolja a szerzői jogokat.
2011. január 26. szerda 22:02 - HírExtra
Az adatbázis célja, hogy segítse az újonnan induló online felületeket a jogdíjfizetések rendszerében történő eligazodásban.

Zeneipari szakértők szerint komoly gátként állhat a jogdíjfizetési rendszer bonyolultsága és nehézkessége a legális online zenei szolgáltatások piacának bővülése előtt.

Nehéz ugyanis kiigazodni azon, hogy az egyes zeneszámok esetében ki, milyen arányban és milyen minőségben gyakorolja a szerzői jogokat, továbbá kinek kellene jogdíjat fizetni, ha az adott dalt online meghallgathatóvá, adott esetben letölthetővé tennék.

Ugyanakkor becslések szerint akár évi 100 millió euró összegű megtakarítást is jelenthet a zeneipar számára, ha egyszerűsítenék a jogdíj-adminisztráció jelenlegi rendszerét. Ráadásul a legális zeneszolgáltatások bővülése nélkülözhetetlen a kalózkodás és illegális letöltés elleni harc eredményességéhez.

A Yahoo News értesülései szerint a fenti probléma megoldására, a Deloitte irányításával a zenekiadók létrehoznak egy online elérhető adatbázist, ami áttekinthetővé és követhetővé tenné, hogy hogyan és kinek kell jogdíjat fizetni egy adott dal vagy album felhasználása esetében. A kezdeményezéshez csatlakozott a Universal Music Publishing, az EMI Publishing, több jogkezelő szervezet, továbbá az Amazon és az iTunes is. A tervek szerint az adatbázis másfél-két éven belül működőképes lenne.

A Deloitte közlése szerint az adatbázis első körben a zeneszámok rádiós lejátszása, reklámban, filmben történő használata, illetve online terjesztése esetén járó jogdíjak jogosultjait tartalmazná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását