2024. május 15. - Zsófia, Szonja

V4: együtt jóban-rosszban

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2011. január 25-én Pozsonyban részt vett a Visegrádi Együttműködés országainak (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) energiaügyért felelős minisztereinek találkozóján.
2011. január 25. kedd 19:33 - HírExtra
A szlovák V4-elnökség felhívására létrejött találkozó megbeszéléseinek legfontosabb témaköreit az energiaellátás biztonsága garantálásának lehetőségei és az észak-déli energiafolyosó kiépítése körüli tennivalók megbeszélése jelentették. A találkozó záróaktusaként sor került egy V4 miniszteri deklaráció aláírására is.

A találkozón a felek részletesen megbeszélték az energiaellátás biztonsága szavatolásának lehetőségeit, áttekintették a régiós energiainfrastruktúrák összekapcsolása érdekében szükséges tennivalókat, beszéltek az energetikai K+F tevékenységek esetében lehetséges V4 együttműködés területeiről, valamint megvitatták az Európai Bizottság Energia 2020 dokumentumával kapcsolatos közös álláspontot.

A megbeszélésekkel kapcsolatosan Fellegi Tamás kiemelte: a régiós energetikai infrastruktúrák összekapcsolása kiemelkedő jelentőségű feladatként hárul a Visegrádi Együttműködés országaira, éppen úgy, mint az Energia 2020 dokumentummal – illetve az erre közvetlenül épülő, az unió hosszú távú energiapolitikai céljait magába foglaló 2050-ig szóló energia útitervvel (Roadmap 2050) – kapcsolatos közös V4 álláspont kialakítása is. Mindkét téma esetében a kapcsolódó uniós dosszié előrevitele kiemelt helyen szerepel a soros magyar uniós elnökség programjában is – tette hozzá a tárcavezető.

A miniszterek által aláírt, a hosszú távú együttműködés kereteit meghatározó, minden területre kiterjedő deklaráció aláírásával kapcsolatosan Fellegi Tamás hangsúlyozta: Magyarország örömmel fogadta a szlovák fél felvetését a deklaráció megfogalmazásáról, és a hosszas egyeztetéseknek köszönhetően meglátásunk szerint egy minden V4 ország számára kielégítő dokumentum aláírására került sor a mai napon, melynek sarokpontja a négy állam együttműködésének erősítése. Ennek köszönhetően a V4 országok a jövőben erősebb közös hangon szólhatnak majd bele az őket érintő energetikai kérdésekbe uniós szinten is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását