2024. április 25. - Márk

Létrehozták a kínai írásjelek adatbázisát

Egy amerikai programozó létrehozta a kínai írásjelek történetének adatbázisát.
2011. január 21. péntek 20:42 - HírExtra
„Hogyhogy egy idegen csinálta meg?” „Minket, kínaiakat, csak a pénz érdekel!” – kommentelik blogokon a felháborodott kínai olvasók.

Richard Sears 1950-ben született. 1972-ben Tajvanban élt és kínaiul tanult. Már ekkor nagyon zavarta, hogy a kínai írásjeleket nagyon nehéz megjegyezni. Úgy gondolta, sokkal könnyebb dolga lenne, ha ismerné eredetüket. Azonban nemhogy angolul, kínaiul sem született olyan könyv, mely átfogóan leírná a kínai írásjelek történetét. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy később ilyen adatbázis építésébe fogjon.

Sears eredetileg atomfizikusnak tanult, de 1985-ben programozói diplomát is szerzett: specializációja a kínai karakterek számítógépes felismerése volt. Sears 10-15 évig a Szilíciumvölgyben dolgozott, jó keresete tette lehetővé, hogy rengeteg anyagot, dokumentumot beszkenneltessen valakivel. Minden egyéb munkát maga végzett el: az oldal jelenlegi állapota több mint két évtizedes munka eredménye! Searsnek nincs nyelvészeti képzettsége, jelenleg munkanélküli, és programozói állást keres.

Az adatbázisban jelenleg 96 000 ősi karakter található, ez 6552 mai karakter magyarázatául szolgál. A karakterek mellett megtalálható a mandarin, tajvani, kantoni és sanghaji fonetikai átírása is, a mandarin és a tajvani kiejtés meg is hallgatható. Az írásjelek angol jelentése is szerepel, illetve a karakterek különböző szempontú elemzését is elolvashatjuk.

Nem meglepő, ha a kínai írás szakértői több kifogásolnivalót is találtak az adatbázisban. Victor Mair, a Language Log bloggere azonban azt állítja, hogy ezek nagyon speciális kifogások. Általánosabb szempontból egyedül az adatbázis címe, a Chinese Etymology (Kínai etimológia) kifogásolható. Az etimológia ugyanis a szavak történetének tudománya, itt pedig az írásjelek történetéről van szó. Mair szerint azonban ez inkább a kínai nyelvtudomány számlájára írható, mely a mai napig nem különíti el a szavak történetét a betűkétől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását