2024. május 21. - Konstantin

Tíz év múlva ér hazánkba a nyugdíjválság?

Az USA-ban 2020-ban tetőzik a nagy létszámú generáció nyugdíjba vonulása, Európát öt, ezen belül Magyarországot 10 évvel később éri el a válság.
2011. január 20. csütörtök 16:13 - HírExtra
Az Allianz USA által készített "A jövő visszaszerzése" című tanulmány szerint a legtöbb amerikai állampolgár - 92 százalék - előre látja a közelgő nyugdíjválság körvonalait.

Ebben a felmérésben a Minneapolisi Allianz életbiztosító több mint 3.200 44 és 75 év közötti amerikai állampolgárt kérdezett meg, hogy megismerje az egyedi igényeket, elvárásokat és stratégiákat, amelyek meghatározhatják a "nagy generáció" nyugdíjba vonulásával kapcsolatos kérdések újragondolását.

A tanulmány egy másik érdekes megállapítása arra mutatott rá, hogy a válaszadók 61 százaléka jobban fél a készletei felélésétől, mint az elhalálozástól.

Ez a félelem megalapozottan körvonalazza egy, az amerikaiak számára ideálisnak tekinthető pénzügyi termék legfontosabb elemeit. Első helyre rangsorolják, hogy sikerüljön megteremteni a nyugdíjazás utáni élet stabil, megtervezhető szinten tartható megélhetési színvonalát.

Ez nyilvánvalónak látszik abból a tényből is, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége - 80 százaléka - preferál egy 4 százalékos haszonnal, de élethosszig tartó garanciával rendelkező terméket, szemben egy 8 százalékos megtérülést hozó, ugyanakkor a piaci hullámoknak kitett, sérülékeny termékkel szemben.

Az USA állami nyugdíjrendszere a járulékot szabja meg, és csak a cégek kevesebb mint 10 százaléka kínál olyan nyugdíjbiztosítást, amely a járadékot rögzíti. Vagyis az állami rendszerben bizonytalan a majdani nyugdíj nagysága. Európában a mostani nyugdíjreformok sorban csökkentik az állami pillérek "nagyvonalúságát", és tolják előtérbe az egyéni öngondoskodást - fejeződik be a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását