2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megkerült az eltűnt elnök

A hatalomból távozott tunéziai elnök családjával együtt Szaúd-Arábiában tartózkodik - erősítette meg szombatra virradóra a szaúdi uralkodó hivatal.
2011. január 15. szombat 10:11 - HírExtra
"A szaúdi kormány üdvözli Zin el-Abidin ben Ali elnököt és családját a királyságban" - áll a közleményben. A bejelentés előtt az al-Arabíja arab hírtelevízió jelentette, hogy a hatalomból távozott tunéziai elnök gépe Dzsidda repülőterén landolt. Az elmúlt órákban olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy Ben Ali gépe Olaszországban vagy Máltán szállt le. Az észak-afrikai országot 23 éven át irányító Zin el-Abidin ben Ali elnök péntek este hagyta el Tunéziát. Ideiglenes hatállyal Mohamed Gannusi miniszterelnök vette át az államfői tisztséget.

A 74 esztendős Zin el-Abidin ben Ali elnök bukását a december közepén kirobbant, erőszakba torkollott kormányellenes tüntetések idézték elő.

Tunézia ügyvivő államfője bejelentette, hogy szombaton kormányalakítási tárgyalásokat kezd a politikai pártok képviselőivel. "A holnapi nap döntő lesz" - mondta péntek este egy tévéinterjúban Mohammed Ganussi. A TAP tunéziai hírügynökség péntek esti jelentéséből kiderült, hogy Ganussi a távozott elnök által aláírt rendelet alapján vette át ideiglenes hatállyal az államfői tisztséget.

Ganussi közölte, hogy a választásokig fogja irányítani az országot. Az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé Ben Ali visszatérését, de a külföldön tartózkodó ellenzéki politikusok nyugodtan hazatérhetnek Tunéziába.

A tájékoztató szerint a tunéziai elnök befogadásáról szóló döntés meghozatalakor Szaúd-Arábiában tekintettel voltak a Tunéziában uralkodó "rendkívüli körülményekre", s a királyi udvart a béke és a biztonság fenntartásának szándéka vezérelte.

A SPA szaúdi hírügynökség által idézett közlemény szerint a királyság támogatja a tunéziaiakat, szolidaritást vállal velük abban a reményben, hogy vállvetve sikerül túljutniuk az ország számára nehéz időkön.

Tuniszban szombatra virradóra az éjszakai kijárási tilalom ellenére folytatódtak a zavargások, több kormányépületet megtámadtak, és bűnöző bandák a káoszt kihasználva üzleteket fosztogattak - közölte Musztafa Ben Dzsaafar ellenzéki politikus szombat hajnalban a France Info francia hírrádióban.

Egyes jelentések arról szólnak, hogy lángokban áll egy tuniszi pályaudvar és több szupermarket. Állítólag támadás ért egy kórházat is. Az éjszakai kijárási tilalom miatt nehézségekbe ütközik a károk felmérése.

Ben Dzsaafar szerint az elnök bukása nem számít meglepetésnek. "A rezsim már régen megbukott" - mondta. Ellenzéki mozgalmak jöttek létre, amelyek különböző területeken aktivizálódtak. "De az elmúlt hónap különösen fontos volt: a lakosság felébredt, leküzdötte a félelmet" - tette hozzá az ellenzéki politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását