2024. május 2. - Zsigmond

Plusz pénz a háziorvosoknak

Jelenleg a háziorvosok havonta átlagosan plusz húszezer forintot is hazavihetnek plusz tevékenységek elvégzéséért, amelybe a védőoltások beadása is beletartozik.
2011. január 13. csütörtök 11:08 - HírExtra
Az elmúlt évben a háziorvosok finanszírozása kiegészült a mutatószámokon, "indikátorokon" alapuló teljesítményértékeléssel, amelynek célja, hogy a háziorvosi szolgálatok szakmai munkáját mérjék. A mutatószámok között van a védőoltás beadása is. A program folyamatban lévő továbbfejlesztése után az összeg jelentősen nőhet. Az indikátorrendszerrel vizsgálható lesz a háziorvosok által végzett szakmai munka és az egyéb ellátási szintekkel való kapcsolat is.

Az írásbeli tájékoztatás szerint a jelenleg érvényes jogszabály alapján a háziorvosok finanszírozott feladata a térítésmentes szezonális influenza védőoltás beadása. A háziorvosi ellátás finanszírozása fix díjjal és a bejelentkezett biztosítottak után járó úgynevezett kártyapénzzel történik és nem teljesítményfinanszírozással, nem az elvégzett ellátások, tevékenységek után járó tételes elszámolással.

Ehhez mérten a védőoltások beadásának finanszírozása sem tételesen történik minden egyes védőoltás beadása után - tették hozzá. A védőoltások beadásának térítésével kapcsolatban arra is emlékeztettek, hogy a veszélyeztetettek - például a 65 éven felüliek és a krónikus betegek - minden évben ingyenesen megkaphatják a szezonális influenza védőoltást.

Paller Judit országos tiszti főorvos szerdán jelentette be, hogy "nagyon hamar" a H1N1 vírus járványméretű jelenlétről számolhatnak be Magyarországon. Emellett felhívta a háziorvosok figyelmét arra, hogy az oltóanyag beszerezhető, és értesítsék azokat, akiknek mindenképpen ajánlott a vakcina beadása. A rizikócsoportba tartozóknak mindenképpen ajánlják az oltást, így azoknak is, akik az előző szezonban is beoltatták magukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását