2024. április 24. - György

Felmentették a EKF program vezetőjét

A pécsi közgyűlés felmentette posztjáról Mészáros Andrást, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) főigazgatóját csütörtökön.
2008. október 9. csütörtök 16:41 - Hírextra
A testület nagy többséggel fogadta el Tasnádi Péter polgármesternek a program megvalósítását irányító Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. átalakítását célzó, egyben a főigazgató menesztését is tartalmazó előterjesztését.

A politikus a lépést a Mészáros András iránti bizalomvesztéssel, a beruházások késlekedésével, szponzorációs bevételek elmaradásával és azzal indokolta, hogy nem javult a program társadalmi megítélése, Pécs nem tudott kilépni az EKF-előkészületekhez köthető "negatív hírspirálból".
A határozat értelmében a főigazgatói poszt megszűnik, Mészáros András helyét ügyvezető igazgatói minőségben Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. pénzügyi igazgatója veszi át. A menedzsment központ átszervezésének részleteit a hónap végéig dolgozzák ki, ehhez várják az ellenzék javaslatait.

Tasnádi Péter megjegyezte: meghatározó pécsi értelmiségi körök már többször szóvá tették a program előkészületeinek általuk vélt hiányosságait, szerdán este pedig az MSZP városi frakciója úgy foglalt állást, hogy a központ átszervezésével, a feladatellátás struktúrájának megváltoztatásával, a főigazgató távozásával a program új lendületet kaphat.

Páva Zsolt, a közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője szerint az ellenzék nagyrészt azonosul a döntéssel, ám az váratlan volt abból a szempontból, hogy eddig úgy tűnt, Mészáros András élvezi a városvezető MSZP-SZDSZ-koalíció bizalmát. Hozzátette, az ellenzék többször jelezte, a program előkészületei több tekintetben nem érik el a kívánt szintet, de "szomorú, hogy a dolgok odáig fajultak, hogy a rendezvénysorozat kezdete előtt tizenöt hónappal azon kell gondolkodni, hogyan tovább".

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője szerint Mészáros András menesztése azt mutatja: helytelen az a közgyűlési gyakorlat, hogy politikai alapon hoznak döntést vezető tisztségviselők kinevezéséről. Hangsúlyozta, az EKF-programban tapasztalható hiányosságokért nem egy személyben a főigazgató, hanem a városvezetés is felelős.

Ternák Gábor fideszes képviselő ennek kapcsán megjegyezte, hogy az egész ügy a szocializmus időszakához hasonlít, amikor a vezetés felvázolta a fényes jövőt, s ha nem jött el, mindig másban kereste a hibát. Feltette a kérdést, hogy a városvezető koalíció tagjai közül ki ajánlotta fel lemondását a történtek miatt.

A szintén fideszes Révész Mária azt mondta: Mészáros András távozása a helyi MSZP-n belüli hatalmi harc következménye.Mészáros András, aki reagálásában a közgyűlést "tisztelt bíróságnak" nevezte, azt mondta: menesztése rá, a városra és az egész országra nézve is méltatlan, de emelt fővel távozik, s büszke arra a szakértő csapatra, mellyel az elmúlt tizenhat hónapban együtt dolgozhatott.

Hozzátette, hosszú idő óta tudja, mi készül ellene, de bűne csak az lehet, hogy "szabályossá tette a dolgokat" az EKF előkészítésében. Tavaly nyáron azzal a feltétellel vállalta el a főigazgatói megbízatást, hogy az EKF ügye nem lesz pártpolitikai kérdés. Az viszont meglepte, hogy nem két, hanem egy párton belül alakultak ki ellentétek.

Megjegyezte: mivel díjazás nélkül bocsátották el, munkaügyi bírósághoz fordul, hiszen érvényes szerződése van.Mészáros András az EKF-program jövőjét illetően hangsúlyozta, hogy "a rendezvénysorozat sikeres lesz, csak az a kérdés, mennyire. A beruházások elkészülnek, ha a pénzt azokra fordítják".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását