2024. április 26. - Ervin

Európa kohézióját segítenénk elő

Magyarországnak kiemelten fontos, hogy uniós elnöksége idején megőrizze a kohéziós politika súlyát és szerkezetét – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján.
2011. január 7. péntek 16:11 - HírExtra
A miniszter felhívta a figyelmet a következő fél évben az energiapolitikában meghozandó döntések súlyára is.

Magyarország támogatja az Európai Unió 2020 stratégiáját. A kohéziós és regionális politika területén a fő cél az, hogy az eddigi gyakorlattal összhangban Európa kohézióját segítsük elő – hangsúlyozta Fellegi Tamás. Hozzátette le kell küzdeni az Európa fejlett és fejletlen területei közötti meglévő gazdasági és egyéb egyenlőtlenségeket.

Az elmúlt néhány év gazdasági válságának fényében, kiemelt prioritás a versenyképesség növelésének elősegítse. Fő célkitűzésünk az erős, hatékony és versenyképes Európa, ezért választotta a magyar elnökség jelszavául az „Erős Európa” kifejezést – emelte ki a miniszter. A kohéziós politikának mindkét célt egyidejűleg szolgálnia kell, vagyis segítenie kell Európa elmaradott régióit, s eközben erősítenie a versenyképességet ahhoz, hogy el tudjuk érni az Európa 2020 stratégia célkitűzéseit.

Emellett különösen tekintettel kell lenni arra, hogy a kohéziós politikára szánt összegek megfelelő célokra, korrupciómentesen költődnek el. Ehhez erősíteni szükséges a monitoring rendszert – emelte ki Fellegi Tamás. Magyarország elnökségi ideje alatt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy erősödjön a kohéziós politika súlya, és mentesüljön azoktól a problémáktól, amelyek jellemezték. Magyarország teljes mértékben támogatja az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos álláspontját, amely szerint az Általános Ügyek Tanácsában a kohéziós politika önálló formáció legyen.

Fellegi Tamás kiemelte: február 4-e kiemelkedő jelentőséggel bír az energiapolitika terén. Ekkor lesz az első olyan európai tanácsülés, ahol önállóan foglalkoznak az energiakérdésekkel. Magyarország számára a két leglényegesebb kérdés az energiahatékonyság növelése és a belső energetika piac kiépítése. Az Európai Uniónak hangsúlyosan kell foglalkoznia energia terén is az orosz kapcsolatokkal. A Nabucco, a Déli Áramlat, az Északi Áramlat és az Agri projekt is kötődik az oroszokhoz.

Két alapvető dokumentumnak kell elkészülnie a magyar elnökség alatt – hangsúlyozta a miniszter: az egyik a 2020-ra szóló energiastratégia, a másik az alacsony karbonkibocsátású gazdaság 2050-ig történő megteremtésének útiterve. A májusi energetikai informális miniszteri találkozót a 2050. útitervnek kívánja szentelni Magyarország.

A miniszter a magyar elnökség időszakát az EU jövőjének szempontjából kulcsfontosságú időszaknak tekinti, hiszen meghatározó területeken alapvető döntések meghozatalára kerül sor.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását