2024. május 13. - Szervác, Imola

Felfüggesztették az Emfesz engedélyét

A Magyar Energia Hivatal (MEH)) a január 5-én kelt határozatában felfüggesztette az Emfesz (Első Magyar Földgáz-és Energiakereskedelmi és Szolgáltató) Kft. földgáz kereskedelmi működési engedélyét 2011. január 13-án reggel 6 órakor kezdődően 90 napra - közölte a MEH.
2011. január 5. szerda 18:16 - HírExtra
A közlemény rögzíti, hogy az Emfesz Kft. fogyasztóinak földgázzal való folyamatos ellátása biztosított. Az Emfesz Kft. valamennyi felhasználójának ellátása érdekében a földgázipari tevékenység folyamatos végzésére a MEH más földgázkereskedőt, illetve egyetemes szolgáltatói engedélyest jelöl ki a kellő földgázforrással rendelkező engedélyesek közül 2011. január 13-án reggel 6 órakor kezdő gáznaptól.

Az Emfesz december 22-én jelentette be, hogy egy vevői csoport mintegy hárommilliárd forint tartozása miatt kormányzati segítséget kért, és a kialakult helyzetről tájékoztatta a Magyar Energia Hivatalt. Kormányzati segítségként a földgáz utólagos kifizetésének lehetőségét kérték, hogy ne kelljen előfinanszírozni a vásárolt gázt.

A két ünnep között az Emfesz már miniszterelnöki megbízott kinevezését kérte, de erre nem kaptak választ - mondta Gallyas Igor szerdán az MTI kérdésére. Hozzátette, annyit tudnak, amennyit Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Hír TV egyik műsorában mondott: nem kap állami segítséget az Emfesz.

Az Emfesz december 22-i közleménye szerint Pomázi Csaba több cége, a Dunacent Kft., az ENERGOTT Kft., az Alfa-Nova Kft., illetve a Szegedi Hőszolgáltató Kft., - Szekszárd, Szolnok, Szeged, Székesfehérvár, Dunaújváros, Tatabánya, és Győr távhőszolgáltatói - összesen mintegy hárommilliárd forinttal tartoznak a gázkereskedő Emfesznek.

December 28-án az MTI-hez eljuttatott közleményben jelentették be, hogy Pomázi Csaba tulajdonos, valamint a nevével fémjelzett négy cég, a Dunacent Kft., az ENERGOTT Kft., az Alfa-Nova Kft., illetve a Szegedi Hőszolgáltató Kft. több száz millió forintos kártérítést követel a gázkereskedő Emfesz Kft.-től jó híre csorbítása miatt. A cégcsoport ezt december 27-én keltezett levelében jelezte Góczi Istvánnak, az Emfesz ügyvezetőjének, és követeléséről tájékoztatta - többek között - Szalay Ferenc szolnoki polgármestert (Fidesz) is, aki a levelet az MTI rendelkezésére bocsátotta.

Az Emfesz azért került nehéz helyzetbe - mondták december 22-én az MTI kérdésére -, mert a fenti hárommilliárd forintos követeléssel szemben 1,1 milliárd forint kötelezettség keletkezett a Kelernél a Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piacon (NFKP) megkötött földgázvásárlási ügyletek elszámolásából. Ezért ebből a kereskedési rendszerből az Emfeszt kizárták.

Az Emfesz Kft. 300 ezer lakossági, 300 önkormányzati, 1100 intézményi fogyasztót, hatezer kis- és közepes vállalkozást és több száz ipari céget lát el földgázzal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását