2024. május 17. - Paszkál

OVB: elfogadták a szavazólapokat

Jóváhagyta az országos kisebbségi választás szavazólapjait pénteki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB); a cigány kisebbségi szavazólap adattartamát azonban nem tudták elfogadni, mivel az azon szereplő egyik jelölőszervezet listájának nyilvántartásba vétele jogorvoslat miatt még nem zárult le.
2010. december 17. péntek 19:15 - HírExtra
Miután az OVB nyilvántartásba vette a területi és országos kisebbségi választáson induló jelölőszervezeteket, illetve azok listáját december 14-éig, a testület következő feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása, szakszóval imprimálása volt.

Az imprimálás azt jelenti, hogy az OVB elfogadja a szavazólap "képét", hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, illetve a listákon lévő jelöltek nevei. A kisebbségi jelölőszervezeteknek lehetőségük volt arra, hogy a szervezet nevét vagy a jelöltekét kisebbségi nyelven is feltüntessék.

A jogszabály szerint az országos kisebbségi önkormányzati választás szavazólapja a listák nevét az Országos Választási Bizottság által kisorsolt sorrendben tartalmazza, ezeket az OVB december 15-én sorsolta ki. A testület pedig a jogorvoslatok lezárulta után pénteken döntött - a cigány kisebbség szavazólapja kivételével - a szavazólapok képéről.

A cigány kisebbség szavazólapjáról azért nem tudott dönteni most az OVB, mert a testület ugyan nyilvántartásba vette az MCF, a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma által állított országos listát, de az azon szereplő jelöltek közül 28 jelöltet nem vett nyilvántartásba. Ezek a jelöltek ugyanis az OVB szerint nem nyilatkoztak arról, hogy a jelölést mely választókerületben (területiben vagy országosban) fogadják el, többen pedig arról sem nyilatkoztak, hogy választójoggal rendelkeznek-e. Az MCF ezek után a Legfelsőbb Bíróságon pénteken megtámadta az OVB határozatát, a testület a hétvégén dönt az ügyben.

Az OVB által jóváhagyott görög kisebbségi szavazólapon a Görög Ifjúsági Egyesület és a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület listája szerepel.

A lengyel kisebbség szavazólapján a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének listája szerepel.

Az örmény kisebbség szavazólapján öt jelölőszervezet - illetve azok listája - van: az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a Kilikia Kulturális Egyesület, az Örmény Kultúra Barátainak Erzsébetvárosi Egyesülete, a Magyarországi Örmény Spjurk Egyesület és az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület.

A román kisebbség szavazólapján három jelölőszervezet, illetve lista van: a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége és a Budapesti Román Egyesület.

A ruszin kisebbség szavazólapján három jelölőszervezet, illetve lista szerepel: a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége, továbbá a Rukisösz, a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület és a Ruszin Kulturális Egyesület - Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület.

A szerb kisebbség szavazólapján a Szegedi Helyi Szerb Közösség és a Srpski Forum Egyesület listája szerepel jelölőszervezetként.

A szlovák kisebbség szavazólapján két jelölőszervezet: a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója és a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet - Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja - Dél-Alföldi Szlovákok Szervezete listája szerepel.
Az ukrán kisebbség szavazólapján ugyancsak két jelölőszervezet, illetve azok listája szerepel: a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületé és a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesületé.

A bolgár, a horvát, a német és a szlovén kisebbség szavazólapjain pedig egy-egy jelölőszervezet szerepel: a bolgáron a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, a horváton a Magyarországi Horvátok Szövetsége, a németen az Észak Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület, a szlovénen pedig a Magyarországi Szlovének Szövetsége.

A területi kisebbségi választások szavazólapjait pedig a területileg illetékes választási bizottságok állapítják meg.

A megyei és fővárosi kisebbségi önkormányzatok tagjainak választását 2011. január 9-re tűzte ki az OVB, ugyanezen a napon tartják az országos kisebbségi önkormányzatok tagjainak választását is. Az OVB a választás kitűzésével egyidejűleg megyénként megállapította, mely szervezetek jogosultak listát állítani. A szervezeteket a listaállítás előtt be kellett jelenteni a területi választási bizottságnál, ha a jelölőszervezet csak egy területi listát kívánt állítani (és országos listát nem), egyébként pedig az OVB-nél.

A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek december 14-én 16 óráig jelenthették be listájukat. A választáson az elektorok, azaz a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai választanak és választhatók, csak az szavazhat és csak az lehet jelölt, aki a szavazás napján tagja a települési kisebbségi önkormányzatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását