2024. április 19. - Emma

Nem kapja meg a múzeum a támogatást?

Támogatása megvonásával fenyegette meg hétfőn a Smithsonian Múzeumot az Andy Warhol Alapítvány, ha nem helyezi vissza egy kiállítására azt a videoalkotást, amelyet egy katolikus csoport panaszára távolított el onnan.
2010. december 14. kedd 21:57 - HírExtra
David Wojnarowicz A Fire in My Belly című videója a Katolikus Liga és kongresszusi képviselők panaszára tűnt el a múzeumból, mivel szentségtörést láttak abban, hogy a film egy részletében hangyák nyüzsögnek egy feszületen. A négyperces videó azon a Hide/Seek: Difference and Desire in American Portraiture című kiállításon szerepelt, amely először mutatta be, hogy a szexuális beállítottság és a nemi identitás hogyan hatott az amerikai művészetre.

Joel Wachs, a Warhol Alapítvány elnöke elfogadhatatlan cenzúrának nevezte a múzeum lépését, és a testület nevében a múzeumnak eljuttatott levelében leszögezte: "ahhoz hogy virágozhasson, a művészetnek szabadnak kell lennie".

Az alapítvány százezer dollárral (20 millió forinttal) támogatta a kiállítás megrendezését, és összességében 375 ezer dollárt (közel 77 millió forintot) adományozott különböző Smithsonian múzeumoknak az utóbbi három évben.

November vége óta, amikor a videó kikerült a kiállításról, tiltakozásul számos New York-i, washingtoni és Los Angeles-i galéria és múzeum kezdte el vetíteni Wojnarowicz munkáját. A Művészeti Múzeumok Igazgatóinak Szövetsége szintén elítélte a Smithsonian lépését.
Wayne Clough, a múzeum titkára azonban hétfőn közleményben jelentette ki, hogy a Smithsonian nem helyezi vissza a videót a kiállításra.

Wojnarowicz 37 esztendős korában 1992-ben hunyt el AIDS okozta komplikációk következtében. Hagyatékának kezelői engedélyezték, hogy a washingtoni Transformer Galéria a Smithsonian eljárása elleni tiltakozásul non-stop vetíthesse a video 30 perces eredeti változatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását