2024. május 3. - Tímea, Irma

Németország "meghívta" a cseheket az euró övezetbe

Németország a közelmúltban felkérte Csehországot, hogy lépjen be az euróövezetbe, és vezesse be az eurót - állítja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap hétvégi kiadása megbízható forrásokra hivatkozva.
2010. december 13. hétfő 07:12 - HírExtra
"Szívesen látnánk önöket a klubban" - mondta Angela Merkel német kancellár Petr Necas cseh kormányfőnek, amikor az augusztusban Berlinbe látogatott. Merkel jelezte: Csehország Németország szövetségese lehetne abban, hogy rendet teremtsenek az euróövezetben. Necas a lap kérdésére nem kívánta kommentálni beszélgetését Merkellel. A cseh miniszterelnök környezete viszont megerősítette, hogy az idézett mondat és az ajánlat valóban elhangzott.

A Lidové Noviny értesülése szerint hasonló ajánlatot kapott Berlintől Lengyelország is. Angela Merkel röviddel Necas előtt találkozott Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, és lényegében ugyanazokkal a szavakkal szólította fel az euróövezetbe való belépésre. Az újság úgy tudja, hogy egyik miniszterelnök sem válaszolt igennel Merkel ajánlatára, sőt, Necas egyenest az mondta a lapnak, hogy "butaság lenne most bevezetni az eurót Csehországban".

Jelenleg sem a cseh, sem a lengyel kormánynak nincs céldátuma az euró bevezetésére, a gyors lépéseket el is utasítják. Ennek több oka van: mindenekelőtt a feltételrendszer gyors teljesítése nehéz lenne, túl sok reformmal és megszorítással járna túl hamar a jelenlegi körülmények között - mindkét ország az EU túlzottdeficit-eljárása alatt van, Csehország 2013-as, Lengyelország 2012-es határidőt kapott államháztartása éves hiányának leszorítására a GDP 3 százaléka alá az idénre várt 5,2 százalékról, illetve 7,9 százalékról.

De az Európai Bizottság például Lengyelországnak még 2012-re is 6,0 százalékot jósol jelenleg -, Csehország számára az euró hirtelen bevezetése akkora valutafelértékelést jelentene a gyakorlatban, ami igen megárthatna a gép- és járműexporttól erősen függő gazdaságnak, és nem utolsó sorban az euróövezet tagjaként mindenképp be kellene kapcsolódniuk a 2013-ra tervezett állandó Európai Stabilitási Mechanizmusba, sokmilliárd eurós garanciát vállalva e válságalap számára.

A Lidové Noviny úgy véli: Berlin ajánlata Prágának és Varsónak logikus, hiszen Németország új szövetségeseket keres magának. Az euróövezeti adósságválság gyógyítására vonatkozó német álláspontot jelenleg csak Hollandia, Ausztria, Finnország és Szlovákia támogatja. Csehország a héten megerősítette, hogy nem kíván része lenni semmiféle euróövezeti mentőmechanizmusnak, és úgy véli, ebben csak azoknak az európai uniós tagállamoknak kellene részt venniük, amelyek már bevezették az eurót. A mi álláspontunk az, hogy a válságkezelő mechanizmusban csak az euróövezet államai legyenek, ami azt jelenti, hogy az olyan államokat, mint a Cseh Köztársaság, ez nem érintené" - jelentette ki a miniszterelnök a kormány ülése után szerdán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását