2024. május 6. - Ivett, Frida

Ötpontos intézkedéscsomagot javasol az MSZP

Az MSZP ötpontos intézkedéscsomagot javasol a kormánynak annak érdekében, hogy a kabinet elmúlt fél évben hozott gazdaságpolitikai döntéseinek negatív következményeit mérsékelni lehessen.
2010. december 9. csütörtök 14:51 - HírExtra
Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője csütörtökön a Költségvetési Tanács épülete előtt mutatta be azt a kormány első hat hónapjának gazdaságpolitikai intézkedéseiről szóló, szakértők által készített elemzést, amely kilenc pontban összegzi az ország helyzetét nagy mértékben rontó lépéseket.

Felsorolása szerint ezek közé tartozik az IMF-hitelszerződés felmondása, az ágazati különadók kivetése, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása, a megalapozatlan jövő évi költségvetés beterjesztése, a költségvetési kiadások indokolatlan növelése, a gazdagoknak adott radikális adócsökkentés, valamint azok a felelőtlen politikusi kijelentések, amelyek miatt a forint leértékelődött.

Hozzátette: hiányzik a kormány koherens fejlesztési terve, továbbá nincs érdemi változás a közösségi szolgáltatások, az oktatási és szociális rendszer hatékonyabbá tételében. A szocialista politikus kitért arra: az elemzés kiindulópontja az, hogy Magyarország a kormányváltáskor reménykeltő helyzetben volt, a válság nagy részén túljutott, elindult a gazdasági növekedés, és az ország nemzetközi megítélése is kedvező volt.

Szekeres Imre a kiadvány alapján hangsúlyozta: a kormányváltás után gazdasági ámokfutás kezdődött, nagymértékben rontva a kiinduló pozíciót. Bejelentette, a helyzet orvoslására az MSZP azt javasolja a kormánynak, hogy csökkentse üzemanyagok jövedéki adóját január 1-jéig, törölje el azokat az adókedvezményeket, amelyeket kizárólag a nagy jövedelműek kapnak, a társasági adó helyett a társadalombiztosítási járulékokat csökkentse, illetve március 31-ig készítsen hiteles, megalapozott, szakmailag is megvitatott tervet az oktatási, az egészségügyi és a szociális intézmények működtetésére, fejlesztésére.

Javasolják továbbá, hogy a kormány alakítsa át a költségvetést: csoportosítsa át a presztízsfeladatokra szánt 230,9 milliárd forintot munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre és az esélyegyenlőség biztosítására. Szekeres Imre úgy fogalmazott: lehet azt mondani, hogy az Európai Unió nem fogja szankcionálni a nyugdíjrendszer átalakítását, de ez nem igaz.

Kijelentette: az EU honlapján elérhető, hétfői pénzügyminiszteri találkozóról szóló jegyzőkönyvben benne van, hogy az unió szankcionálni fog minden olyan nyugdíjrendszerbeli átalakítást, amely visszalépést jelent, és egyébként semmilyen visszamenőleges törvényt nem fogad el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását