2024. április 20. - Tivadar

A célkeresztben: Julian Assange

Találkozót szervez védence és a brit rendőrség között Julian Assange ügyvédje. Mark Stephens hétfőn közölte: a Scotland Yardról felhívták, és értesítették arról, hogy megkapták a Svédország által kiadott új nemzetközi elfogató parancsot és a kiadatási kérelmet.
2010. december 7. kedd 09:00 - HírExtra
A svéd hatóságok nemi erőszakkal és szexuális zaklatás elkövetésével gyanúsítják a titkos és bizalmas iratok százezreit kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítóját és vezetőjét. A brit rendőrség nem vádolja semmivel, csak szeretné kihallgatni Jualian Assange-et - mondta az ügyvéd a BBC-nek. Hozzátette, hogy ügyfele kész önként találkozni a rendőrséggel, és "belátható időn belül", "brit földön" sor is kerül erre.

Assange tartózkodási helyéről most sem beszélt, de brit sajtóinformációk szerint a 39 éves ausztrál újságíró valahol Angliában bujkál.

A The Guardian című brit lap értesülései szerint Assange kedden feladja magát a Scotland Yardnak, s még aznap bíróság elé állítják Londonban. Assange azt szeretné, hogy óvadék ellenében azonnal helyezzék szabadlábra. Állítólag az utóbbi napokban 100-200 ezer font közötti összeget gyűjtött össze barátaitól és híveitől, hogy ki tudja fizetni az óvadékot.

A kiadatási kérelem elbírálására huszonnyolc napja van a bíróságnak. A védelem a kérelem elutasítását fogja követelni, arra hivatkozva, hogy a svéd hatóságok kiadhatják az Egyesült Államoknak Assange-et. Az amerikai igazságügyi hatóságok a kémkedésről szóló, 1917-es törvény alapján indítottak eljárást az újságíró ellen, ami azt jelenti, hogy akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá, miként az 1950-es évek elején a Rosenberg házaspárra.

Az európai országok nem adnak ki gyanúsítottakat olyan államoknak, ahol a halálbüntetést nem törölték el. Assange ügyvédje éppen erre a körülményre alapozhatja taktikáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását