2024. május 5. - Györgyi

Már tízezer hektár belvíz alatt!

Az ország több térségében is bel- és árvízveszély fenyeget.
2010. december 4. szombat 14:31 - HírExtra
Teljes belvízvédelmi készültség

Csaknem valamennyi védelmi szakaszon, a 12-ből 11-ben belvízvédelmi készültséget rendelt el a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig), mivel egy nap alatt megduplázódott a vízzel borított földterületek nagysága a térségükben - közölte Bara Sándor védelemvezető.

Tájékoztatása szerint elsőfokú a készültség Berettyó felső szakaszán és a Kálló mentén. Másodfokú készültséget rendeltek el a Tisza alsó, a Tisza középső, a Tisza felső szakaszán, a Kösely alsó és felső szakaszain, a Hamvas-Sárréten, az Alsó-Nyírvíz-Kati-ér és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-ér belvízvédelmi szakaszokon.

A legmagasabb, harmadfokú a készültség szombattól a Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszán - tette hozzá Bara Sándor.

Elmondta azt is, hogy a 22 üzemelő szivattyútelep naponta már több, mint 4 millió köbméter belvizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba.

A készültséggel érintett területen a belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 27 ezer hektár, aminek fele vetés és szántóföld - ismertette Bara Sándor, a Tikövizig vezetője.


Áradnak a folyók Hajdú-Biharban

A Berettyó áradása miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a folyó teljes hosszában az országhatár és Szeghalom között szombaton a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető.

Tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyón másodfokúra növelték a készültséget Bucsa és Nádudvar között, a folyó a bal partján.
Szombat reggel Pocsajnál 455, Berettyóújfalu térségében 344, Szeghalomnál 328, Borznál pedig 313 centiméteres vízállást mértek - jegyezte meg Bara Sándor.


Tízezer hektár belvíz északon


Tízezer hektárnál is nagyobb területet borít a belvíz Észak-Magyarországon, ahol folyamatosan dolgoznak a szivattyúk.

Csont Csaba, a területileg illetékes Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője közölte: működési területük mind a hét belvízvédelmi szakaszán - a Bodrogközben, a Taktaközben, a dél-borsodi és hevesi területeken - érvényben van a belvízvédelmi készültség.

A Bodrogköz felső részén másodfokú, míg a többi területen elsőfokú a készültségi fokozat.
A belvízzel elöntött területek nagysága meghaladta a 10 ezer hektárt.

A 11 szivattyútelep az elmúlt 24 órában 1,1 millió köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba, a Tiszába, a Bodrogba és a Taktába.


Ismét lehet közlekedni Kesznyéten és Sajóörs között

Ismét járható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kesznyéten és Sajóörös közötti út, amelyet korábban a Sajó áradása miatt zártak le, és amelyet szombaton nyitottak meg a forgalom előtt - tájékoztatott a közútkezelő társaság megyei ügyelete.

A tájékoztatás szerint a Sajó magas vízállása miatt Muhi és Köröm községek között a kompközlekedés továbbra is szünetel.


Nő a belvíz Békésben is

A péntek délelőtti adatokhoz képest - újabb 7.100 hektárnyi elöntött területtel - 43 ezer hektárra növekedett a belvízzel borított területek nagysága Békésben - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG).

A tájékoztatás szerint a víz alatt álló földek közül 13.410 hektár vetés, míg 15.700 hektár szántó. Az eddigi maximális elöntésre az igazgatóság területén 1999 decemberében került sor, akkor 58.800 hektárt öntött el a víz.

A 10 belvízvédelmi szakaszból immár ötben a legmagasabb, további ötben pedig másodfok mellett védekeznek. Az igazgatóság szivattyútelepei egy nap alatt 6.5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadó folyókba és csatornákba.

A védekezési munkálatok részeként a békésszentandrási szivattyútelepet hat mobilszivattyúval megerősítették, de hordozható elszívó berendezéseket telepítettek például Mezőberény több térségébe, a már meglévő szivattyútelepek mellé.

Zsadányban az egyik főcsatorna töltésének hiányát pótolták, így mentesítve a községet az elöntéstől. Több csatornában pedig - például Körösújfalu és Ecsegfalva környékén - kotrási munkálatokba kezdtek a vízfolyás gyorsítása érdekében.

A megye 75 településéből már 27-ben rendeltek el az önkormányzatok belvízvédelmi készültséget. A legmagasabb szinten Murony, Telekgerendás, Mezőberény, Kétsoprony, Gyomaendrőd, Kamut, Szarvas és Körösladány önkormányzata küzd az elöntések ellen.

A KÖRKÖVIZIG eddig 17 darab záporszivattyút adott át az önkormányzatok részére.


Tovább áradnak a Körösök


Körösök hegyvidéki vízgyűjtőterületein ismét jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért tovább áradnak a folyók; a Fekete-Körösön szombat hajnalban másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG).

A tájékoztatás szerint a Fekete-Körös vízállása szombaton hajnalban Antnál elérte a 603 centimétert, ezért elrendelték a másodfokú készültséget. Azóta a folyó óránként öt centimétert áradt, s tetőzésére szombaton, a déli órákban lehet számítani.

Árad a Fehér-Körös is, elsősorban a Fekete-Körös visszaduzzasztó hatása miatt, vízszintje azonban csaknem egy méterrel alacsonyabb 350 centiméternél, ezért a folyó vízszintje nem biztos, hogy eléri az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges magasságot.
A Kettős-Körös Békésnél várhatóan szombaton este éri el az 550 centimétert, s ekkor rendelik el az elsőfokú riasztást.

A Berettyó Szeghalomnál, a Sebes-Körös pedig Körösladánynál áradt meg annyira, hogy szombaton reggel óta a legalacsonyabb szintű készültséget kellett elrendelni.

A mellékfolyói áradása miatt emelkedik a Hármas-Körös vízszintje is. Gyománál hétfőn, Szarvasnál pedig kedden érheti el a vízoszlop magassága az elsőfokú készültségi szintet.

A KÖRKÖVIZIG 340 kilométer hosszúságú árvízvédelmi vonalából első fokon 68, másod fokon pedig 36 kilométer hosszúságban védekeznek.

Az árhullám levonulása zavartalan, védekezési beavatkozásra eddig nem volt szükség.


Nőtt a belvíz az Alsó-Tisza vidékén


Míg szerdán csak 25 ezer hektárt borított belvíz, a vízzel borított terület nagysága péntekre megközelítette az 50 ezer hektárt, szombatra pedig elérte a 71 ezer hektárt - tájékoztatott az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) központi védelemvezető helyettese szombaton.

Borza Tibor közlése szerint az elmúlt napok csapadékai hatására - az elmúlt egy hét alatt a területi átlag 56,7 milliméter csapadék volt - az igazgatóság területén az elöntések tovább nőttek, mostanra 71 350 hektár elöntést regisztráltak, melyből a vetésterületek nagysága 24.000 hektár, a szántóterület pedig 21.250 hektár.

Az Atikövizig működési területén a belvízmentesítésben jelenleg 28 szivattyútelep másodfokú belvízvédelmi készültség mellett üzemel. Az elmúlt 24 órában ezek a szivattyútelepek mintegy 3,5 millió köbméter belvizet emeltek át a főbefogadó folyókba, a közbenső átemelők 328 ezer köbméter belvizet mozgattak meg. A védekezésben 160 fő vett részt.

A belvízi helyzet az önkormányzatok belterületi védekezéséit is jelentősen megnehezíti.

Elsőfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben 13 településen: Apátfalván, Bordányban, Deszken, Felgyőn, Forráskúton, Kiszomboron, Makón, Mindszenten, Nagymágocson, Pitvaroson, Szatymazon, Szankon és Szentesen. Másodfok mellett védekeznek 23 helyen, Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Gátér, Harkakötöny, Kistelek, Kiskunmajsa, Kövegy, Kunszentmárton, Mezőhegyes, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pálmonostora, Pusztaszer, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Újszentiván, Üllés és Zákányszék településeken. Végül harmadfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben Csanádpalota és Csanytelek településeken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását