2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rendkívüli belvízhelyzet van kialakulóban?

A talajok már teljesen telítettek, nem tudnak több csapadékot befogadni, így csapadékos időjárás esetén rendkívüli belvízre kell számítani - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs.
2010. december 3. péntek 13:20 - HírExtra
A decemberi átlagcsapadék nyolcvan-kilencven százaléka már most az első három napban leesett - hangsúlyozták közleményükben. Így a következő két hónapban még átlagos mennyiségű csapadék esetén is jelentős mértékben kell számolni belvízzel, ami nemcsak a mezőgazdasági, hanem a belterületeket is erőteljesen érinti.

A csütörtökön lehullott csapadék miatt a belvízzel borított területek nagysága ugrásszerűen megemelkedett, jelenleg mintegy 168 ezer hektár áll víz alatt. Az északi területeken a hótakaró, a déli részeken pedig az átázott talaj, a területek bejárhatatlansága miatt nehéz a belvíz felmérése - emelték ki, hozzátéve, hogy a teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület ennek akár a kétszerese is lehet.

Tíz környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén, 54 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség; 17 szakaszon elsőfokon, 32 szakaszon másodfokon és öt szakaszon (Zala, Kis-Balaton, Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös mentén) harmadfokon védekeznek - írták.
Hetvenöt település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, hat településen (Csanádpalota, Báránd, Csökmő, Kamut, Körösladány, Telekgerendás) harmadfokú készültség van érvényben.

A fagy átmenetileg enyhítheti a belvízveszélyt, de a hó olvadásával ismét jelentős területek elöntésével kell számolni - tették hozzá.

Az árvízvédelmi helyzet valamelyest javult. Jelenleg már csak elsőfokú készültség van érvényben, a Zagyván mintegy 90, a Tápión pedig 11 kilométer hosszon. A Sajó, a Zagyva, az Ipoly mindenhol apad - írták. Ennek köszönhető, hogy a közvetlen árvízveszély elmúltával az Országos Műszaki Irányító Törzs koordinálásával a védekező vízügyi igazgatóságok erőforrásokat tudtak átcsoportosítani a belvízvédekezésre.

"Hetven éve nem mértek ekkora csapadékot hazánkban" - hangsúlyozta az Országos Műszaki Irányító Törzs közleménye. Az idén országosan 943 milliméter csapadék hullott, ami több mint hatvan százalékkal haladja meg a sokéves, 581 milliméteres átlagot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását