2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Letartóztatási parancs Julian Assange ellen

Nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki az Interpol az amerikai külügyi iratok kiszivárogtatásával hatalmas diplomáciai botrányt keltett WikiLeaks oknyomozó portál alapítója, Julian Assange ellen.
2010. december 1. szerda 09:45 - HírExtra
A nemzetközi letartóztatási parancsot Svédország kezdeményezte nemi erőszak és szexuális zaklatás gyanújával. A 39 éves férfit a nyár végén két fiatal svéd nő nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolta meg.

A svéd igazságszolgáltatás november 18-án letartóztatási parancsot adott ki az egyik országból a másikba költöző Assange ellen, aki a svéd legfelsőbb bíróságnál fellebbezett ez ellen, ennek ellenére az Interpol immár nemzetközi letartóztatási parancsot tett közzé.

A 2006-ban alapított WikiLeaks idén vált igazán híressé, amikor előbb Afganisztánról, később Irakról tett közzé többnyire bizalmas amerikai dokumentumokat, most pedig több mint 250 ezer, ugyancsak amerikai külügyi irat kiszivárogtatásával keltett szenzációt, nemzetközi diplomáciai válságot okozva.

Mindeközben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter lemondását sürgette a WikiLeaks oknyomozó portál vezetője. Assange az amerikai Time magazinnak nyilatkozva hangoztatta: Clintonnak le kell mondania, amennyiben a külföldön tartózkodó amerikai diplomatákat kémkedésre szólította fel.

A WikiLeaks által a napokban kiszivárogtatott amerikai külügyi dokumentumokból kiderül: az Egyesült Államok egyebek mellett arra utasította diplomatáit, hogy - úgymond - kémkedjenek más országok vezető képviselői után. Így feladataik közé tartozott, hogy a szóban forgó vezetőkről adatokat gyűjtsenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását