2024. június 15. - Jolán, Vid

Interjú Orbán Viktorral

Orbán Viktor kormányfővel készült interjú jelent meg az újvidéki Magyar Szó című napilap hétvégi számában. A miniszterelnök pénteken hivatalos látogatáson járt Szerbiában.
2010. november 28. vasárnap 07:13 - HírExtra
A miniszterelnök pénteken hivatalos látogatáson járt Szerbiában - tárgyalt Boris Tadic elnökkel és Mirko Cvetkovic kormányfővel -, ekkor készített vele beszélgetést a vajdasági magyar újság. "Elvárható, hogy a szerb kormányzat teljesítse azokat - az elsősorban pénzügyi - kötelezettségeit, amelyeket a magyarok által működtetett intézmények fenntartásáért visel" - jelentette ki a vajdasági magyar kisebbségi kulturális autonómia legfőbb szervének, a június eleji választások után megalakult Magyar Nemzeti Tanácsnak a működésével kapcsolatban a magyar miniszterelnök.

"Az iskolák, kulturális intézmények támogatását Magyarország nem vállalhatja át, mert ez egy szerb kötelezettség" - fűzte hozzá. A Magyar Szó kérdésére, nem kell-e attól tartani, hogy január 1. után, amikor könnyített eljárással lesz megszerezhető a magyar állampolgárság, a munkavállalási lehetőség miatt sokan kivándorolnak a Délvidékről, Orbán elmondta: a kettős állampolgárság bevezetése előtt a kormány minden magyar közösséggel konzultált, és az ő véleményük alapján született meg a döntés. "Márpedig szerintük nem kell ettől tartani. Aki el akart menni innen, és mindent maga mögött akart hagyni, már megtette" - mondta.

A kormánynak a magyar népesség csökkenésével kapcsolatos stratégiáját firtató kérdésre azt felelte, amíg a magyarok "nem hiszik el, hogy egy győztes nemzet tagjai lehetnek", addig nem is fognak gyarapodni; se vagyoni, se kulturális szempontból, "de értékekben és persze lélekszámban sem". Hozzátette, "érdemes a jövőről a gyarapodás és a győzelem logikája mentén gondolkodni. Amíg ezt nem érjük el, addig hanyatlani fogunk, minden tekintetben. Ennek a tendenciának a megfordításán dolgozik most a magyar kormány, és a délvidéki magyar közösség vezetése is".

A Magyarországon zajló változásokkal kapcsolatban leszögezte, "az átalakítások időszakát le kell rövidíteni". Mint mondta, "nem lehet állandó változtatások és felfordulás közepette nevelni a gyerekeinket, és nem lehet ilyen körülmények között hosszabb távra tervezni". Hozzátette, "a magyar embereket meg kell kímélni attól, hogy négy éven keresztül a folyamatos átalakulás idejét éljék". "Egy év alatt cselekednünk kell, és utána hagyni, hogy az emberek nyugodtan, stabilan kialakított keretek között tudják tervezni és élni az életüket" - mondta Orbán Viktor kormányfő az újvidéki Magyar Szónak adott interjúban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását