2024. május 3. - Tímea, Irma

Szócska. rendbe kell tenni a betegutakat

Jövőre az egészségügyi struktúra átrendezésével a betegutak rendbetétele lesz az első feladat, ami komoly munka lesz - mondta Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár pénteken Budapesten.
2010. november 26. péntek 13:01 - HírExtra
A szakmai szervezetek képviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatón az államtitkár közölte, hogy az összes kórházvezető meghívásával pénteken tartották első konzultációjukat a Semmelweis-tervről.

Az egyeztetésen egyebek mellett a várólista-ledolgozás technikai részleteiben is meg tudtak állapodni. Bár az intézmények jelezték, hogy elsősorban az emberi erőforrás területén nagyon komoly gondjaik vannak, mindenki látja, hogy előbb a rendszer átszervezésére van szükség - tette hozzá Szócska Miklós.

Jelezte, jövőre a fenntartható átrendeződés megvalósítása érdekében negyedévente összeülnek az intézmények és a szakmai szervezetek képviselőivel, hogy megvitassák az egészségügy megmentésére készült vitairat lépéseit.

A pénteki egyeztetést követően a szakmai szervezetek képviselői kifejtették: üdvözlik, hogy a tárca partnerként kezeli őket, céljuk, hogy közösen, transzparens intézkedésekkel javítsák az egészségügy helyzetét.

Pászthelyi Zsolt, a Medicina 2000 elnöke azt mondta, hogy a járóbeteg-szakellátást tekintve támogatják azokat a lépéseket, amelyek olyan fajta finanszírozás felé viszik a rendszert, ahol minél alacsonyabb szinten látják el a beteget. Látják az egynapos betegellátás preferenciáját - tette hozzá.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke úgy fogalmazott: a nagybeteg magyar egészségügyet három lépcsőben kell meggyógyítani. Mint mondta, az első az életveszély-elhárítás, amely megkezdődött az egészségügy működését veszélyeztető jogszabályok elhárításával és a pluszforrások biztosításával.

Közlése szerint a második lépés az életben maradás, amelyhez szükség van erőforrásokra. Ennek kapcsán kiemelte, hogy kis mértékben, de bővültek a pénzügyi erőforrások, de hasonlóan fontos az emberi erőforrás hiányának kezelése is. Emellett pedig meg kell kezdődnie az egész rendszer átrendeződésének. Rácz Jenő hozzátette: a harmadik lépcső, a gyógyítás folyamata; a Semmelweis-terv és a folyamatos konzultációk révén megkezdődhet a jövő felépítése.

Eszenyi Géza, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint olyan problémák halmozódtak fel, amelyeket nem lehet egy év alatt helyretenni, de a Semmelweis-terv és a konzultáció mindenképpen jó kezdet. Az emberi erőforrás hiánya kapcsán hozzátette, hogy a vidéki kórházak olyan fokú orvoshiánnyal dolgoznak, amely már alig tartható.
Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke szintén az emberi erőforrás hiányát emelte ki legsúlyosabb problémaként, ez szerinte különösen a szakdolgozók tekintetében jelentős.

Az Egyetemi Klinikák Szövetségének képviseletében Jákó Kinga kifejtette, hogy szerinte a Semmelweis-terv alapján a szakorvosképzésben és a szakorvosok Magyarországon tartásában is előrelépés történhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását