2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szanyi: ránk mindig lehet számítani

Szanyi Tibor szavai szerint az MSZP a szombati rendezvényével is megmutatja, hogy a pártra minden körülmények között lehet számítani.
2010. november 26. péntek 13:13 - HírExtra
Gáncs Péter elnök-püspöki megválasztását a zsinati testület 46 tagja közül 39-en támogatták; ő volt az egyedüli jelölt a tisztségre, miután Fabiny Tamás, az északi egyházkerület püspöke két hete visszalépett a jelöltségtől.

A megbízatás két évre szól, 2012-ben tartják ugyanis az evangélikus egyházban az általános tisztújítást.

Az egyház 59 éves új elnök-püspöke 2003 óta a déli evangélikus egyházkerület püspöke, 2006 óta a Magyar Evangélikus Konferencia alelnöke és az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottság tagja.
Az evangélikus egyházban a mindenkori elnök-püspök képviseli hivatalos ügyekben az egyházat, így mostantól Gáncs Péter az, aki a kormányzattal vagy más egyházakkal egyeztetéseket folytat vagy konkrét ügyekben a tárgyalásokon részt vesz.

Gáncs Péter megválasztása után a zsinat előtt arról beszélt: a kapott bizalom erőt ad neki, és azt szeretné, ha ezt a bizalmat tovább is tudná adni az egyház minden tagjának. Az egyik legnagyobb problémának a bizalmi deficitet nevezte, majd azt hangoztatta: Istentől mindenki bizalmat kapott, amikor megszületett.

Elmondta, a bizalomerősítés egyik előfeltételének a kommunikáció javítását tartja az egyház különböző szolgálati ágai, csoportjai között. Közölte, elnök-püspöki tisztségét, a kapott bizalmat moderátori szolgálatnak tekinti, ezért ilyen szerepet kíván betölteni a következő két évben.

A most megválasztott elnök-püspök ünnepi istentisztelet keretében történő ünnepélyes beiktatását péntek délután tartják a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség templomában.
A posztjáról most távozó Ittzés János püspök 2006. március 1-je óta töltötte be az elnök-püspöki tisztséget, nyugdíjba vonulása 2011 júniusában esedékes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását