2024. május 25. - Orbán
Áll a bál a Filozófiai Intézet körül. A HírExtra Radnóti Sándort, az ELTE BTK Esztétikai Tanszékének egyetemi tanárát kérdezte a kialakult helyzetről.
2010. november 22. hétfő 17:03 - Tóbiás Gábor
Mi történik az MTA Filozófiai Intézetében?

Mi az a tudományfilozófia?
A tudományfilozófia egyfelől a filozófia azon ága, mely a tudomány filozófiai kérdéseit vizsgálja, úgy mint a tudományos megismerés lehetőségeit, módszereit, a tudományos igazságok és következtetések érvényességének okait. Ebből a szempontból a tudományfilozófia a tudománnyal foglalkozó vizsgálódások olyan sorába tartozik, mint a tudománytörténet, a tudományszociológia, a tudomány etikája azzal a megkülönböztetéssel, hogy a témái episztemológiai, ontológiai, metodológiai (tehát filozófiai) természetűek. Másrészt a tudományfilozófián olyan filozófiai vizsgálódásokat is értenek, melyek a tudomány módszerével közelítenek a filozófiai kérdésekhez, ezáltal az analitikus filozófiával rokoni kapcsolatot mutatnak.

A tudományfilozófia néhány jellemző kérdésköre:

* Milyen módszerek alkalmasak a tudomány állításainak igazolására? Mi tesz egy vizsgálódást tudományossá? Mi a tudományos módszer?
* Mi egy tudományos elmélet? Melyek a tudományos fogalmak karakterisztikus tulajdonságai?
* Hogyan változtak a tudomány története során a tudományos meggyőződések, elméletek és kutatási programok?
* A tudomány eredményei milyen hatással voltak és vannak a világról, természetről, életről alkotott képünkre?
* Az egyedi tudományok (fizika, biológia, kémia) milyen sajátos filozófiai kérdéseket vetnek fel? (Mi a tér és az idő? Mi az élet?)
Az igazgató összeeszkábált egy önkényes és jogtalan alkalmassági vizsgálatot, amely nem vette figyelembe a munkatársak valós teljesítményét.

Mi lett a vizsgálat eredménye?

Az Intézet munkatársainak nagyobb részét alkalmatlannak állította be. Ez teremtette meg formálisan a jogi alapot arra, hogy elkezdjék az embereket kirúgni. Négyet most el is küldtek. Ez jogilag nagyon kétséges, ennek nyilvánvalóan lesznek következményei.

Milyen elemeket tartalmazott a vizsgálat?

Több alkalmassági, pontosabban alkalmatlansági véleményt hallottam és láttam azokat a kritériumokat, melyeknek a legfőbb feltétele az, hogy az illetőnek megfelelő számú külföldi folyóiratban megjelent cikke legyen.

Külföldi folyóiratokban publikálni fontos dolog egy filozófus számára, de azt semmiképpen nem lehet mondani, hogy ez lenne a legfontosabb.

Ezért írt petíciót?

Ez a történés olyan bizonytalanságot teremtett, amely a filozófusoknak és a filozófiával foglalkozó kutatóknak a többségét rendkívüli mértékben fölháborította. Ezért indítottam egy szolidaritási akciót, amelyhez számos kutató és tudós csatlakozott, nem csak Magyarországról, hanem a világ minden részéről.

Számított erre?

Amikor elindítottuk a tiltakozást, tulajdonképpen a magyar tudományosságra és a külföldi magyar tudósokra is számítottunk. Jelentős emberek, szép számban írták alá ezt. Azonban a petíció elkezdte a maga önálló életét élni. Lefordították angolra, románra és több százan csatlakoztak hozzá a világ különböző egyetemi kutató helyeiről: Londontól kezdve Ausztrálián át, nagyon sok helyről aláírták.

Több száz román kutató is csatlakozott ehhez az ívhez. Ez nyilván annak tulajdonítható, hogy az érintettek között van Tamás Gáspár Miklós is, aki világhírű kollegánk. Őt Romániában nagy tekintély és népszerűség övezi, mint ahogy a világ más részein is.

Pont Tamás Gáspár Miklós az, akit azért küldenek el, mert betöltötte a nyugdíjkorhatárt.

Igen, a másik négy érintett alkalmatlanság miatt került lapátra. Tamás Gáspár Miklós esetében nem erről van szó, az igazgató nem merte ezt mondani, ugyanis nevetségessé tette volna magát.

Bár azzal már köznevetség tárgyává vált, hogy közölte: TGM-nek nincsen nyelvvizsgája. Mindenki tudja, hogy az egyik legtöbb idegen nyelvet beszélő magyar tudósról van szó… Kiválóan beszél számos nyelvet. De megemlítette azt is, hogy nincs doktorátusa. Mintha nem tudná, hogy abban az időben, amikor mások akadémiai karrierjüket építették, Tamás Gáspár Miklós éppen politikai üldöztetésnek volt kitéve és nem tudott ezzel foglalkozni.

Annyiban különbözik TGM esete, hogy ő valóban elérte a nyugdíjkorhatárt, tehát jogszerűen lehet nyugdíjazni, csak a jogszerűség az ő esetében rendkívüli mértékben méltánytalan.

Mi lehet az oka annak, hogy ez történik a Filozófiai Intézetben?

Az év elején kinevezett új igazgató - akit a szakma egyöntetűen nem kívánt igazgatónak - egy tisztogatást indított el. A végső cél az, hogy az Intézetet, ami eddig sokféle filozófiai tradícióval foglalkozott, azt egyetlen egy  filozófiai irányba állítsa. Ezt úgy nevezik, hogy tudományfilozófia.

Amikor elindítottam ezt a petíciót, Boros János igazgató egy ellennyilatkozatot tett, amelyben tagadta mindezt. Viszont a Filozófiai Bizottság ülésén ahol Nyíri Kristóf akadémikus határozottan kifejtette, hogy ez a szándék áll a dolog mögött, Boros is jelen volt és akkor nem tett ez ellen semmilyen ellenvetést. Ennek írásos nyomai is vannak.

Azért tisztogatnak, szabadulnak meg mindenféle filozófia irányzat képviselőitől, mert ki akarják üríteni az Intézetet és egy másik intézeti koncepcióval akarnak elindulni. Tévedés ne essék, ha tudományfilozófiai intézetet akarnak alapítani, akkor az nagyon helyes dolog. De egy létező intézetet ilyen galád és aljas módon lényegében megszüntetni és ennek helyébe belépni, ez az amit súlyos ügynek tartok.

A petíció hatására megállhat ez a folyamat?

Tekintettel arra, hogy az MTA elnöke, az MTA Filozófiai Intézet igazgatójának a munkáltatója, ezért az Akadémia elnökének jogában áll ezt az ámokfutást megszüntetni, hogy ezt megteszi-e, ez nyitott kérdés.

Boros János úgy fogalmazott, hogy "korábbi felelősei vannak, hogy ilyen állapotba jutott a Filozófiai Intézet".

Először bizonyítani kellene, hogy az állapot katasztrofális. Nem előrángatott érvekre van szükség, hanem komoly és szolid vizsgálatokra, amelyhez egyébként az MTA Filozófiai Bizottsága – amelynek én is tagja vagyok – minden segítséget megadott volna. Ennek alapján lehetne megvizsgálni, hogy milyen állapotban a Filozófiai Intézet. Azonban semmilyen vizsgálat nem történt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

wj
2010. november 22. 19:33
Frankó, gratula...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását